Interessant:

Rechter: Apple kopieert Knight Ridder

nieuws 24 augustus 2011 om 20:35

Vandaag oordeelde de Haagse voorzieningenrechter dat Samsung op geen enkele wijze inbreuk maakt op het modelrecht van Apple. Sterker nog, de rechter vindt de iPad op haar beurt gekopieerd van de tablet van Knight Ridder.

De voorzieningenrechter gaat uitgebreid in op zogenaamde 'prior art' oftewel waren er al designs zoals de iPad voor de iPad. In rechtsoverweging 4.50 overweegt de rechtbank "De kenmerkende elementen van de voorzijde van het model ... waren evenwel ieder voor zich reeds bekend op de prioriteitsdatum van het depot (17 maart 2004)."

Om te vervolgen (r.o. 4.51) "... maar het 'minimalistische' concept van slechts één passe-partout (welk frame overigens niet uitsteekt) was reeds te vinden in de tablet PC van Knight-Ridder uit 1994 (zie hieronder)."

Tablet van Knight Ridder
Tablet van Knight Ridder

Naast dit argument geeft de rechtbank ook aan dat 'minimalistisch design' en modelrecht op gespannen voet met elkaar staan. Minimalistisch vormgeven is volgens de rechter vormgeven, waarbij het ontwerp zoveel mogelijk de contouren volgt zoals deze door de techniek en ergonomie van het apparaat worden gedicteerd.

Bij de tablets gaat het dan bijvoorbeeld om afgeronde hoeken (anders te scherp voor draagbaar gebruik) en een glazen plaat over de gehele voorkant (vuilophopingen tegengaan).

De vraag is of Apple haar hand overspeelt met de talloze rechtszaken. De Galaxy S2 maakt inbreuk op 1 octrooi van Apple. De inbreuk is gemakkelijk te verhelpen, waardoor de Samsung Galaxy S2 waarschijnlijk niet uit de schappen zal verdwijnen. Eerder werd een verbod op de verkoop van de Galaxy Tab 10.1 al ingetrokken. Bovendien is de media-aandacht voor Samsung enorm, zodat hoogstwaarschijnlijk de Koreanen aan het langste eind trekken.

Knight Ridder was een Amerikaans mediabedrijf en niet te verwarren met Knight Rider. Voor de jongere lezer: Knight Rider is een Amerikaanse televisieserie uit de jaren 80, met David Hasselhoff in de hoofdrol. De serie draaide om Michael Knight, die met zijn zeer geavanceerde 'levende' auto KITT met kunstmatige intelligentie de wereld elke aflevering een stukje veiliger maakte.

portablegear.nl