Interessant:

iPhone 5: de geruchten op een rij

nieuws 18 januari 2011 om 13:56

Sinds de introductie van de eerste iPhone in 2007 kondigt Apple elke zomer een nieuw model iPhone aan; na de iPhone 4 van vorig jaar wordt dit jaar de iPhone 5 verwacht. PortableGear zet de eerste geruchten erover op een rij.

Geintegreerde simkaart

Zoals gebruikers van de iPhone 4 en de iPad wel weten wijkt Apple graag af van de gebruikelijke standaard simkaarten: in deze twee toestellen kan alleen een microSIM-kaart worden gebruikt. Apple zou echter het liefst helemaal een simkaartloze iPhone op de markt brengen om het hacken, jailbreaken en de grijze verkoop van iPhones te voorkomen. Volgens verschillende geruchten wordt de iPhone 5 de eerste iPhone zonder simkaart (een zwaar beveiligde chip zou deze vervangen), maar volgens andere geruchten ziet Apple wegens de veiligheid en de vele kritiek toch af van af een simkaartloze iPhone.

4G-ondersteuning

Ondanks dat de iPhone 4 ook bekend staat als de iPhone 4G ondersteunt het toestel geen 4G. 4G is de vierde generatie netwerktechnologie en omvat standaarden zoals LTE en WiMAX. Hiermee is nog snellere dataoverdracht mogelijk en dat is vooral prettig bij grotere bestanden zoals video's. Volgens de geruchten wordt de iPhone 5 het eerste iPhone-model dat naast 3G-standaarden (UMTS/HSDPA) ook 4G-standaarden (WiMAX/LTE) ondersteunt. Een minder betrouwbaar gerucht is verder dat de iPhone 5 is uitgerust met de NFC-technologie waarmee mobiele betalingen mogelijk zijn. Aangezien Apple zich nog niet heeft verdiept in NFC en externe technologie liefst zoveel mogelijk van de eigen producten weghoudt, is het zeer twijfelachtig of de iPhone 5 NFC zal ondersteunen.

Snellere processor

De iPhone 4 heeft met een 1GHz Apple A4 (ARM Cortex A8)-processor een behoorlijk snelle processor in huis, maar naar verluidt zou voor de iPhone 5 een nog snellere dual-core Apple A5 (ARM Cortex A9)-processor ontwikkeld worden. Daardoor zouden de prestaties aanzienlijk vooruit gaan. Ook dit is op dit moment echter niet meer dan een gerucht.

iOS 4.3: iPhone als WiFi-hotspot en einde voor homebutton?

Apple bracht in januari 2011 iOS 4.3 beta voor developers uit en mogelijk wordt de iPhone 5 een van de eerste mobiele apparaten van Apple die op de consumentenversie van iOS 4.3 draait. Met iOS 4.3 wordt het onder meer mogelijk je iPhone als WiFi-hotspot te gebruiken voor maximaal vijf andere apparaten. De beta-versie van iOS 4.3 voor de iPad maakte het verder mogelijk om met 'multitasking gestures' (met vier of vijf vingers) terug te keren naar het homescreen, wat de homebutton in feite overbodig maakte. Mogelijk vindt deze functie ook zijn weg naar de iPhone 5, waardoor ook op dit toestel de homeknop zou kunnen verdwijnen. Een van de belangrijkste apps voor Apple is verder de FaceTime-videochat applicatie, dus ongetwijfeld zullen we daar een verdere ontwikkeling van zien op de iPhone 5.

Releasedatum

De originele iPhone werd eind juni 2007 aangekondigd, de iPhone 3G werd in juli 2008 aangekondigd en de iPhone 3GS volgde in juni 2009. De iPhone 4 zag in 2010 eveneens in juni het levenslicht. Het is zodoende logisch dat de officiele aankondiging van de iPhone 5 ook weer in de zomer van 2011 wordt verwacht. Zoals gebruikelijk zou het daarna echter wel weer enige maanden duren voordat het toestel daadwerkelijk in Nederland en Belgie in de winkels ligt.

Naschrift: de iPhone 5 is 12 september 2012 officieel geintroduceerd.

MacWorld