Interessant:
Grote foto
Gearchiveerd
OSMac OS X
Opslag MB
Scherm3,5" (165 ppi)
Camera2,0 megapixel
Foto Apple iPhone 1 Foto Apple iPhone 2 Foto Apple iPhone 3 Foto Apple iPhone 4

Inleiding

De Apple iPhone is de klapper van 2007 en 2008 geworden en is een trendsetter op gebied van touchscreen-mobieltjes. De iPhone combineert een volwaardige 4 of 8 GB breedbeeld video iPod met een telefoon en een internetgadget. Revolutionair is dat de bediening plaatsvindt door middel van een (zeer scherp) touchscreen. Op datagebied biedt de originele iPhone enkel EDGE en geen UMTS. De WiFi ondersteuning maakt echter veel goed. Op 29 juni 2007 startte de verkoop in de Verenigde Staten. De opvolger van de iPhone, de Apple iPhone 3G, die wel HSDPA ondersteunt en over GPS beschikt, kwam in juli 2008 ook officieel uit in Europa. In 2009 volgde de Apple iPhone 3GS met hogere datasnelheden, voice-control en een verbeterde camera. Daarop volgde in 2010 weer de iPhone 4, de eerste iPhone met een afwijkend design van het origineel en met een nieuw besturingssysteem (Mac OSi 4) en een 5 megapixel camera met HD-videorecording. In september 2012 volgde de iPhone 5.

Apparaat & afmetingen

De Apple iPhone is een high-end multimediatelefoon met een gewicht van 135 gram. De afmetingen van de telefoon zijn 11,50 x 6,10 x 1,20 centimeter. De spreektijd bedraagt (onder ideale omstandigheden) 480 minuten. De standbytijd bedraagt onder deze omstandigheden 250 uur. De Apple iPhone is enkel verkrijgbaar in de kleur zwart.

Bel- & datafuncties

De Apple iPhone ondersteunt GSM 900, 1800 en 1900 MHz netwerken. Met de iPhone kan je relatief snel mobiel internetten dankzij de EDGE ondersteuning. EDGE wordt op dit moment in Nederland echter niet meer ondersteund. Daardoor ben je aangewezen op het veel tragere GPRS. In het buitenland is EDGE nog wel populair. Met de Apple iPhone kunnen zowel tekst (SMS) als multimedia (MMS) berichtjes verstuurd en ontvangen worden. Dankzij de emailondersteuning kan je ook gewoon je eigen emails lezen. Trilalarm en polyfone of mp3 beltonen behoren uiteraard tot de standaarduitrusting.

Geheugen en connectivity

De Apple iPhone heeft 4 GB intern geheugen (Flash). Er is in totaal 1 slot voor extern Geen geheugen beschikbaar. Je kan data door middel van USB 2.0 overzetten van en naar je PC. De iPhone heeft verder nog Bluetooth (voor draadloze communicatie met andere Bluetooth apparaten, zoals headsets) en WiFi (voor draadloze communicatie met thuis- of bedrijfsnetwerken).

Multimedia

Met de Apple iPhone kan je zowel audio (MP3, AAC, WAV, AIFF en Apple Lossless) als video (H.264, MPEG4 en MOV) bestanden mobiel luisteren en bekijken. De iPhone is voorzien van een voicerecorder. Een ingebouwde FM radio ontbreekt echter. De Apple iPhone heeft een ingebouwde camera met een 2.00 megapixel resolutie. Foto's maken in het donker is mogelijk dankzij de aanwezige flitser.

Scherm & bediening

De bediening van de telefoon vindt plaats op het apparaat zelf (touchscreen). De Apple iPhone is uitgerust met een TFT kleurenscherm (16.777.216 kleuren). TFT (Thin Film Transistor)-LCD is een van de meest toegepaste schermtechnologieŽn voor telefoons. Deze technologie is relatief goedkoop en de schermen zijn bij normaal licht prima af te lezen. Nadeel is dat TFT-displays in fel (zon)licht vrijwel niet te zien zijn. Dit scherm heeft een resolutie van 320 x 480 pixels. De Apple iPhone draait op Mac OS X. Mac OS X is het grafische besturingssysteem van Apple voor Apple notebooks en desktops. De eerste editie ervan kwam in 2002 op de markt als opvolger van Mac OS 9 uit 1999. Van Mac OS X verschijnen regelmatig updates. De bekendste zijn 10.4 Tiger (2005), 10.5 Leopard (2005), 10.6 Snow Leopard (2009) en 10.7 Lion (2010). De laatste editie neemt veel functionaliteiten (zoals een Mac App Store) van iOS, Apple's mobiele besturingssysteem, over. In de Mac App Store voor Mac OS X Lion vind je ook de populaire game Angry Birds.

Prijzen en beoordelingen Apple iPhone

Van de Apple iPhone staan op dit moment geen prijzen in de prijzendatabase van PortableGear. De Apple iPhone is door 4bronnen getest met als (gemiddeld) cijfer een 8,8. Lees in het Apple iPhone testoverzicht de testen

Specificaties Apple iPhone

Algemeen
ProductApple iPhone
Aankondiging2007
Verkoopstart2008
Design
Kleuren

Gewicht135 gram
Afmetingen115,0 x 61,0 x 12,0 mm
IP codering
Soort simkaartOnbekend
AccuvermogenOnbekend
Besturingssysteem
OSMac OS X
CPU/Geheugen
ProcessorOnbekend
KloksnelheidOnbekend
RAMOnbekend
Uitbreidbaar
Opslag4 GB
Scherm
Scherm3,5" (165 ppi)
Resolutie320 x 480px
SchermsoortTFT
Verstevigd glass
Camera
Camera2,0 megapixel
Flits
Beeldstabilisatie
SelfiecameraNee
Beeldstabilisatie
Overig
Vingerafdruksensor
Radio
Connectiviteit
WiFi
Bluetooth
NFC
DatasnelheidEDGE
DualSIM
VerbindingUSB 2.0