Interessant:
Grote foto
Gearchiveerd
OSBlackBerry 10
Opslag MB
Scherm4,5" (453 ppi)
Camera13,0 megapixel
Foto BlackBerry Passport 1 Foto BlackBerry Passport 2 Foto BlackBerry Passport 3 Foto BlackBerry Passport 4 Foto BlackBerry Passport 5 Foto BlackBerry Passport 6 Foto BlackBerry Passport 7

Inleiding

De BlackBerry Passport (ook bekend als BlackBerry Q30 of BlackBerry Windermere) is een smartphone met een zeer opmerkelijk design. Naast een vierkant 4,5-inch IPS-touchdisplay van het krasbestendige Gorilla Glass 3 (met een ongebruikelijke resolutie van 1.440 x 1.440 pixels en 453 dpi) beschikt dit BlackBerry-toestel over een drie-regelig qwerty-toetsenbord. Volgens BlackBerry is dit fysieke toetsenbord vier keer zo accuraat als de virtuele toetsenborden in BlackBerry 10. De Passport is BlackBerry's eerste smartphone met het vernieuwde BlackBerry 10.3-besturingssysteem. In dit besturingssysteem vind je nieuwe productiviteitstools, zoals BlackBerry Blend (waarmee je via je tablet of computer toegang hebt tot de content op je Passport-smartphone) en BlackBerry Assistent (BlackBerry's eerste digitale assistent, die gebruikt kan worden voor voice- en tekstcommando's). Met BlackBerry Hub heb je daarnaast één plaats om al je conversations (e-mail, sms, BlackBerry Messenger, telefoontjes, sociale media) te managen. Met de nieuwe instant-actiefunctionaliteit kan je snel je inbox organiseren en direct actie ondernemen, zonder elk bericht afzonderlijk af te gaan. De Passport beschikt over krachtige speakers en een quad-microfoonsysteem en over ingebouwde BlackBerry Natural Sound-technologie. Deze technologie maakt gebruikt van WiFi- en 3G/4G-audio en past, afhankelijk van de positie van je telefoon en achtergrondruis, het volume automatisch aan. Het toestel is verder uitgerust met een 2,2GHz quad-core processor met 3GB RAM, 32GB geheugen (uitbreidbaar via microSD), een 13-megapixel camera met optische beeldstabilisatie, LED-flitser en 1080p Full HD-videorecorder, een 2-megapixel HD-frontcamera, NFC-ondersteuning en een 3.450 mAh batterij (waarmee een batterijduur tot 30 uur mogelijk is).

Specificaties

De BlackBerry Passport is voorzien van een 2,3 GHz Qualcomm Snapdragon 800 quad-core processor met 3 GB RAM. De BlackBerry Passport heeft 32 GB intern opslaggeheugen. Het geheugen is uitbreidbaar met een geheugenkaart (microSD). Het vermogen van de accu bedraagt 3.450 mAh. Met de Passport kan je razendsnel mobiel internetten dankzij de 4G (LTE) ondersteuning. De snelheid van 4G heft het verschil tussen thuis en onderweg op, waardoor ook bijvoorbeeld streaming video tot de mogelijkheden behoort. Het toestel ondersteunt verder Bluetooth (voor draadloze communicatie met andere Bluetooth apparaten, zoals headsets), WiFi (voor draadloze communicatie met thuis- of bedrijfsnetwerken) en NFC (voor draadloze communicatie met andere NFC apparaten, zoals betaalterminals en audio-apparatuur). Foto's en video's maak je met de 13-megapixel camera aan de achterzijde van het toestel. De frontcamera, bijvoorbeeld voor selfies en videogesprekken, heeft een resolutie van 2,0 megapixel. Foto's maken in het donker is mogelijk dankzij de aanwezige flitser. De BlackBerry Passport is uitgerust met een IPS-scherm met een resolutie van 1.440 x 1.440 pixels. IPS (In-Plane Switching) is een schermtechnologie die ontwikkeld is door het Japanse Hitachi om de kijkhoeken en kleurreproductie van displays te verbeteren. Het scherm van de BlackBerry Passport is daarnaast gemaakt van het stevige Gorilla Glass. Gorilla Glass is kras- en stootbestendig, waardoor je scherm minder snel zal beschadigen. Tot slot biedt de Passport een FM tuner (voor overal en altijd gratis radio). De BlackBerry Passport is enkel verkrijgbaar in de kleur wit,zwart.

Besturingssysteem (OS)

De BlackBerry Passport draait op BlackBerry 10. BlackBerry 10 (voorheen BBX) is een op QNX-gebaseerd mobiel besturingssysteem voor BlackBerry-smartphones, waarmee BlackBerry definitief nam van BlackBerry 7. BlackBerry 10 beschikt over geavanceerde functionaliteiten als BlackBerry Hub (voor een snel overzicht van berichten en chatgesprekken), BlackBerry Balance (om privé en werk gescheiden te houden), BlackBerry KeyBoard (een on-screen toetsenbord die je schrijfstijl herkent om sneller te kunnen typen), BBM Video with Screen Share (waarmee je vanuit een BBM-chat direct kan wisselen naar een BBM Video face-to-face-gesprek) en Camera with Time Shift Mode (waarmee enkele milliseconden voor- en nadat je een foto maakt wordt vastgelegd, zodat je de optimale foto neemt). Apps voor BlackBerry 10 zijn te vinden via BlackBerry World.

Multimedia

BlackBerry 10 ondersteunt een breed scala aan audio-, image- en videoformaten. De ondersteunde videoformaten zijn onder andere H.263, H.264, WMV9, MPEG4 en AVI. Op audiogebied kan BlackBerry 10 uit de voeten met AAC, MP3, WAV, WMA, maar ook met FLAC en Vorbis. Images zijn ten slotte te bekijken in de formaten BMP, GIF, JPG, PNG en TIF.

Prijzen en beoordelingen BlackBerry Passport

Van de BlackBerry Passport staan op dit moment geen prijzen in de prijzendatabase van PortableGear. De BlackBerry Passport is door 4bronnen getest met als (gemiddeld) cijfer een 5,8. Lees in het BlackBerry Passport testoverzicht de testen

Specificaties BlackBerry Passport

Algemeen
ProductBlackBerry Passport
Aankondiging2014
Verkoopstart2014
Design
Kleuren

Gewicht194 gram
Afmetingen128,0 x 90,3 x 9,3 mm
IP codering
Soort simkaartnano-SIM
Accuvermogen3.450 mAh
Besturingssysteem
OSBlackBerry 10
CPU/Geheugen
ProcessorQualcomm Snapdragon 800
Kloksnelheid4 core (max 2,3 GHz)
RAM3 GB
Uitbreidbaar
Opslag32 GB + microSD
Scherm
Scherm4,5" (453 ppi)
Resolutie1.440 x 1.440px
SchermsoortIPS
Verstevigd glass
Camera
Camera13,0 megapixel
Flits
Beeldstabilisatie
Selfiecamera2,0 megapixel
Beeldstabilisatie
Overig
Vingerafdruksensor
Radio
Connectiviteit
WiFi
Bluetooth
NFC
Datasnelheid4G/LTE
DualSIM
VerbindingmicroUSB