Interessant:

Nieuwe iPhone zorgt voor lagere prijzen oudere modellen

nieuws 5 juli 2013 om 12:02

De aankondiging van een nieuwe iPhone heeft een groot effect op de prijzen van de bestaande modellen. Dit blijkt uit onderzoek van Vergelijk.nl.

Nog vóór het nieuwe model verkrijgbaar is zijn er prijsdalingen tot wel honderd euro zichtbaar, volgens het onderzoek van Vergelijk.nl. De geruchtenmolen rond de nieuwe iPhone 5S, die naar verwachting in de herfst zal uitkomen, draait op volle toeren. 

Hoewel de specificaties die over de iPhone 5S niet bevestigd zijn door Apple lijkt het erop dat de nieuwe iPhone geen nieuw ontwerp zal krijgen. Apple zal vooral kleine, interne verbeteringen doorvoeren zoals een snellere chip, een grotere accu en een betere flitser. Daarom heeft Vergelijk.nl in het onderzoek vooral naar de verwachte introductieprijs en de prijzen van eerdere iPhones gekeken.

De prijzen die Vergelijk.nl gebruikte zijn de laagste prijzen op Vergelijk.nl voor de iPhone 3GS, 4, 4S en 5. Dit zijn prijzen van losse toestellen, dus zonder abonnement of prepaid pakket. Om de data overzichtelijk te houden is van elk model alleen de goedkoopste versie vermeld. Uit het onderzoek blijkt dat een nieuwe iPhone direct effect heeft op de prijzen van bestaande modellen. Zo lieten de iPhone 3GS en iPhone 4 scherpe prijsdalingen zien na de aankondiging van de iPhone 4S. Hetzelfde geldt voor de iPhone 4 en de iPhone 4S na de aankondiging van de iPhone 5. De oudere modellen schuiven consequent naar een lager segment om plaats te maken voor de nieuwe iPhone.

Prijsdalingen oudere iPhone-modellen bij nieuwe iPhone (bron: Vergelijk.nl)
Prijsdalingen oudere iPhone-modellen bij nieuwe iPhone (bron: Vergelijk.nl)

Opvallend is dat de prijsdalingen al optreden voordat de nieuwe iPhone beschikbaar is. Dit is vermoedelijk te wijten aan een sterk dalende vraag naar bestaande modellen en het feit dat smartphonebezitters hun toestel massaal dumpen na een iPhone aankondiging. Deze trend zal waarschijnlijk doorzetten bij de aankondiging van de iPhone 5S. De oudere modellen zakken naar een lager prijsniveau, terwijl de iPhone 3GS naar verwachting niet of nauwelijks meer verkrijgbaar zal zijn. Wil je een nieuwe iPhone kopen, dan is het dus zeker de moeite waard om deze prijsdalingen af te wachten.

Vergelijk.nl