Interessant:

Nokia: Windows Phone 8 wordt redding Nokia Lumia-serie

nieuws 20 juli 2012 om 10:37

Nokia heeft in het tweede kwartaal van 2012 10,2 miljoen smartphones verkocht, waarvan 4 miljoen Lumia-modellen. Toch leden de Finnen een verlies van 474 miljoen euro. Nokia gelooft echter heilig in Windows Phone 8.

"Nokia onderneemt actie om deze overgangsperiode te overleven. Q2 van 2012 was een moeilijk kwartaal, maar Nokia-medewerkers tonen hun vastberadenheid om onze concurrentiepositie te versterken, ons werkmodel te verbeteren en om onze financiën zorgvuldig te managen", aldus Nokia-topman Stephen Elop in een persverklaring.

"We hebben in Q2 vier miljoen Lumia-smartphones verkocht en zullen de huidige Lumia-producten in de loop van de tijd van updates voorzien, ook na de lancering van Windows Phone 8", vervolgt Elop. "Wij denken dat de lancering van Windows Phone 8 een belangrijke katalysator wordt voor de Lumia-serie." Elop gaat echter niet in op het gegeven dat de huidige Lumia-smartphones juist géén update krijgen naar Windows Phone 8, maar het moeten doen met een mindere Windows Phone 7.8-udate.

Nokia was in het afgelopen kwartaal succesvoller op de markt van budget-telefoons dan van smartphones. Waar er 10,2 miljoen smartphones werden verkocht, gingen er wereldwijd 73,5 miljoen budget-toestellen van Nokia over de toonbank. "Gedurende afgelopen kwartaal hebben we onze stabiliteit op de markt van feature-phones getoond", aldus Elop, "en onze concurrentiepositie verstevigt met de introductie van de eerste full-touch Nokia Asha-toestellen". Elop doelt hierbij op de Nokia Asha 305, Asha 306 en Asha 311.

Tot slot verkocht Nokia afgelopen kwartaal ook haar luxe-merk Vertu aan de Noord-Europese investeringsgroep EQT VI, naar verluidt voor zo'n 200 miljoen euro. Elop daarover: "We voeren zo snel mogelijk ons restructeringsprogramma door. We stoten onderdelen die niet tot de kerntaken behoren af, zoals Vertu. We nemen de noodzakelijke stappen om Nokia te restructureren."

De eerste Nokia Lumia-smartphones met Windows Phone 8 worden dit najaar verwacht, rond de officiële introductie van Windows 8.

Windows Phone 8
Windows Phone 8

Nokia