Interessant:

Joyn (RCS): toekomstige WhatsApp-concurrent

nieuws 12 maart 2012 om 12:02

Nederlandse operators komen binnenkort waarschijnlijk met Joyn, een voorgeinstalleerde WhatsApp-concurrent die is gebaseerd op de recente RCS (Rich Communications Suite)-technologie.

De mobiele industrie hoopt met de†RCS (Rich Communications Suite)-technologie een nieuwe standaard neer te zetten, net zoals dat werd gedaan met SMS in de jaren '90. Het voordeel van RCS is dat alle toestellen het ondersteunen en je dus met iedereen kan communiceren zonder dat je een aparte app nodig hebt. Dat wil niet zeggen dat je geen app nodig hebt, maar operators installeren de toepassing (Joyn) standaard voor op mobiele telefoons. Joyn/RCS zou stabieler zijn dan WhatsApp en er zouden ook grotere bestanden mee zijn te versturen. Videobellen is ook mogelijk met Joyn.

Joyn zou al in verschillende landen een overeenkomst met operators hebben afgesloten waarin staat dat de toepassing op de smartphones van de bedrijven wordt voorgeinstalleerd. Dagblad De Persweet te melden dat in Nederland in elk geval T-Mobile de dienst gaat voorinstalleren: het bedrijf zou alleen nog op zoek zijn naar een geschikt tijdstip voor de introductie (T-Mobile Duitsland biedt de dienst al aan). Vodafone zou het gebruik van Joyn "in onderzoek hebben" en KPN zou vooralsnog helemaal niet meedoen. Een probleem is ook dat Apple nog niet van plan is om Joyn voor te installeren (er komt waarschijnlijk wel een apart te downloaden iOS-app).

In andere landen (Spanje, Frankrijk, Duitsland, ItaliŽ, Korea) staan er ook RCS-diensten op stapel: het Amerikaans-Japanse Jibe Mobile introduceerde al JibeON, voor het gratis uitwisselen van berichten, bestanden en videogesprekken via RCS. JibeON is een 'Joyn-compatible'-app, wat zou betekenen dat je ook met gebruikers van andere Joyn-toepassingen data kan uitwisselen.

Het gebruik van Joyn/RCS is voor de operators interessant, omdat zij hier mogelijk nieuwe geldbronnen mee kunnen aanboren. Daarmee kunnen zij de dalende sms-inkomsten als gevolg van het toenemende WhatsApp-gebruik in de toekomst compenseren. Via Joyn kunnen de operators bijvoorbeeld advertenties tonen of extra premiumdiensten tegen betaling aanbieden.†

Het is nog afwachten wanneer het toestel met de eerst Joyn/RCS-dienst in de Benelux op de markt wordt gezet en ook zal nog moeten blijken of de nieuwe dienst is opgewassen tegen het razendpopulaire WhatsApp.

De Pers