Interessant:

SMS bestaat 20 jaar

nieuws 5 maart 2012 om 10:10

SMS (Short Message Service) bestaat dit jaar 20 jaar: de eerste SMS werd op 3 december 1992 verzonden door de Brit Neil Papworth; hij sms'te 'Happy Christmas' naar Vodafone-directeur Richard Jarvis.

Deze allereerste 'Happy Christmas' werd overigens niet met een mobieltje verstuurd. Papworth verstuurde de SMS (over het Vodafone-netwerk) vanaf zijn PC naar een Orbitel 901-telefoon. Het allereerste concept voor SMS werd al in 1984 bedacht door een Finse techneut; hij vroeg er echter geen patent op aan, waardoor hij er niets mee verdiende. Een jaar na de ontwikkeling van het concept, werd bedacht dat een SMS mag bestaan uit 160 tekens: volgens een communicatiedeskundige was dat precies genoeg voor een gemiddelde zin of vraag.

SMS'en is na 20 jaar nog altijd enorm populair: wereldwijd maakt 74 procent van de mobiele bellers er gebruik van. In totaal zijn dat 2,4 miljard van de 3,3 miljard bellers die sms'en. Het is niet dus verwonderlijk dat SMS nog altijd de grootste melkkoe van providers is.

De laatste jaren ondervindt SMS echter steeds meer concurrentie van diensten als WhatsApp, waarmee gratis berichtenuitwisseling mogelijk is. In Nederland passeerde in 2012 het gebruik van WhatsApp zelfs SMS. De verwachting is dat door het gebruik van dergelijke datadiensten het dataverkeer in 2016 vertienvoudigd is ten opzichte van 2010, wat nog verder ten koste zal gaan van SMS.

Nokia Connect