Interessant:

New iPad 3 iPhoto-app ondersteunt geen Google Maps

nieuws 12 maart 2012 om 11:00

De nieuwe iPhoto-app voor de iPad, die Apple vorige week tegelijkertijd met de New iPad 3 onthulde, ondersteunt OpenStreetMap Foundation-data in plaats van Google Maps voor het geotaggen van foto's.

Apple kondigde vorige week bij de introductie van de New iPad 3 voor het eerst de iPhoto-app voor de iPad aan. Met deze software (die je apart moet aanschaffen via de App Store en die niet standaard is voorgeinstalleerd op de iPad!) kan je geavanceerde fotobewerkingen uitvoeren.

In iPhoto wordt kaartendata gebruikt voor het geotaggen van foto's: dat betekent dat er GPS-gegevens aan toegevoegd worden, zodat je weet waar je ze hebt genomen. Vreemd genoeg wordt hiertoe niet de data van Google Maps gebruikt, maar van de OpenStreetMap Foundation. Dit is een Britse non-profit organisatie die voor zijn data wereldwijd afhankelijk is van 400.000 vrijwilligers.

Bij de release van de eerste iPhone in 2006 waren Google en Apple nog de beste vrienden: Google-directeur Eric Schmidt zat toen nog in de directie van Apple en Google Maps was geintegreerd in de eerste versie van iOS. Sinds de opkomst van Android (dat wijlen Steve Jobs "een gestolen product" noemde) is Google echter een van Apple's grootste concurrenten en zijn de verhoudingen tussen de bedrijven bekoeld. Apple is daarom minder happig op het gebruik van Google-diensten en het afscheid van Google Maps in de iPhoto-app zou het begin kunnen zijn van nog minder ondersteuning van Google-services op toekomstige iPads en iPhones.

De OpenStreetMap Foundation is blij dat Apple haar data gebruikt, maar nog niet helemaal tevreden omdat Apple het bedrijf geen duidelijke credits heeft gegeven voor het gebruik van haar gratis kaarten. "We kijken er naar uit om met Apple samen te werken om ook deze duidelijke credits te krijgen", aldus de Foundation.

iPhoto-app New iPad 3: OpenStreetMap Foundation Maps i.p.v. Google Maps voor geotagging
iPhoto-app New iPad 3: OpenStreetMap Foundation Maps i.p.v. Google Maps voor geotagging

Verder lezen...

- New iPad 3 review - New iPad 3 vs. iPad 2: verschil (specs)

The Telegraph