Interessant:

iPad 2 versus iPad 1: verschil

nieuws 5 maart 2011 om 16:46

De iPad 2 biedt ten opzichte van het eerste model enkele verbeteringen, maar er is ook veel hetzelfde gebleven. PortableGear bespreekt de belangrijkste vernieuwingen.

De iPad 2 heeft een even groot (9,7-inch) display als de originele iPad. De behuizing is echter wel dunner (9 mm in plaats van 13 mm) en lichter (601 gram in plaats van 730 gram) geworden. Ook het geheugen is met edities van 16GB, 32GB en 64GB en geen verdere uitbreidingsmogelijken hetzelfde gebleven. Verbeteringen zijn er wel wat betreft het besturingssysteem, de processor, de connectiviteit en de camerafunctionaliteiten.

Besturingssysteem

De iPad 2 draait standaard bij levering op iOS 4.3, waar de eerste iPad in eerste instantie geleverd werd met iOS 3.x. Echt een voordeel voor de iPad 2 is dit niet, want ook het eerste model is te updaten naar iOS 4.2 en iOS 4.3. Nieuw in iOS 4.3 is een verbeterde Safari-browser, een uitgebreidere AirPlay-functionaliteit en iTunes Home Sharing. Met deze laatste functionaliteit kan je door je hele huis via je WiFi-netwerk vanaf je PC of Mac je iTunes-media afspelen op je iPad, iPad 2 (of iPhone of iPod touch). Tevens is het in iOS 4.3 (weer) mogelijk om te kiezen waarvoor je de schuifknop aan de zijkant van je iPad gebruikt: om het scherm mee te locken of om de audio uit- en aan te zetten.

Processor

Waar de eerste iPad was uitgerust met een single-core Apple A4-processor, is de iPad 2 voorzien van een dual-core Apple A5-processor. Dankzij deze processor met dubbele kernen biedt de iPad 2 (nog) vlottere prestaties, krachtigere grafische weergaves en snellere multitasking.

Connectiviteit

Evenals de originele iPad is de iPad 2 beschikbaar als een model met alleen WiFi-ondersteuning of als een uitvoering met WiFi + 3G ondersteuning. Ook Bluetooth 2.1 is nog steeds standaard, maar USB-poorten ontbreken nog altijd. Nieuw is dat je de iPad 2 middels HDMI op een HD-televisie kan aansluiten, maar hiervoor moet je wel een aparte HDMI-kabel van Apple aanschaffen.

Frontcamera (webcam)

De eerste iPad heeft geen camera aan de voorzijde van de tablet. De iPad 2 is wel voorzien van een VGA-camera aan de voorzijde. Middels de FaceTime-applicatie kan je hiermee videochatten, doch dat kan alleen met andere FaceTime-gebruikers. De iPad 2 ondersteunt niet de FaceTime HD-app, dus je kan niet videochatten in HD. Met de Photo Booth-app is de frontcamera ook te gebruiken om snel een snapshot of filmpje (van jezelf) te maken. De Photo Booth-app geeft ook de mogelijkheid om je foto een eenvoudig effect te geven, zoals spiegelen of vervormen. Het is onduidelijk hoeveel megapixels de frontcamera heeft: aangezien Apple zelf spreekt van een VGA-camera lijkt 0,3-megapixels (VGA) voor de hand liggend. Verschillende bronnen melden echter dat het om een 2-megapixel frontcamera zou gaan.

Camera

Naast een (web)camera aan de voorzijde heeft de iPad 2 ook een foto- en video-camera aan de achterzijde, waar deze op de eerste iPad ontbrak. Apple heeft officieel laten weten dat het hier gaat om een camera met 5x digitale zoom en een HD-videorecorder (720p), maar ook hier wordt opmerkelijk genoeg gezwegen over het aantal megapixels. Naar verluidt zou het gaan om dezelfde camera als op de iPod touch, die nog geen 1-megapixel sensor heeft (om exact te zijn: 0,7-megapixels). Niettemin biedt de iPad 2 nu dus wel foto- en video-opnamemogelijkheden.

Kleuren

De eerste iPad is alleen leverbaar in het zwart. De iPad 2 is beschikbaar is zowel beschikbaar in het zwart als wit.

Prijzen

De prijzen van een iPad 2 met alleen WiFi liggen rond de 499 (16GB), 599 (32GB) en 699 (64GB). De iPad 2 met WiFi + 3G ondersteuning kost rond de 599 (16GB), 699 (32GB) of 799 (64GB). Dit is bijna gelijk aan de prijzen van het eerste model bij de introductie. De originele iPad is nu echter tegen aanzienlijke gekorte prijzen te koop: de goedkoopste iPad 1 (16GB, WiFi-only) is nu verkrijgbaar voor 379.

Verder lezen...

- New iPad 3 vs. iPad 2: verschil(specs) - New iPad 3 review - iPad 2 review

Update 7/3/2011: prijsinformatie aangepast.

portablegear.nl