Interessant:

Rellen in iPhone 5-fabriek van Foxconn in China

nieuws 24 september 2012 om 09:36

In een fabriek van Foxconn in de Chinese plaats Taiyuan, waar onder meer de achterzijde van de iPhone 5 wordt vervaardigd, zijn grote rellen uitgebroken.

De rellen zouden zijn ontstaan nadat een bewaker een productiemedewerker had geslagen. 2.000 medewerkers zouden in opstand zijn gekomen en 40 medewerkers zouden hierbij gewond zijn geraakt. In totaal werken er 79.000 mensen in de fabriek.

5.000 politiemensen zouden zijn opgeroepen om de rellen onder controle te krijgen. De fabriek is nu enkele dagen gesloten in verband met onderzoek door de politie. De foto's van de rellen verschenen op Weibo (het Twitter van China), maar zijn inmiddels verwijderd of gecensureerd.

In de Foxconn-fabriek in Taiyuan wordt onder meer de achterzijde van de nieuwe iPhone 5 vervaardigd. In de fabriek worden echter ook onderdelen gemaakt voor andere Amerikaanse elektronicabedrijven als Dell, HP en Microsoft.

De Foxconn-fabrieken in China staan bekend om hun slechte arbeidsomstandigheden. In februari 2011 gaf Apple de misstanden in de Chinese fabrieken toe en beloofde toen "maatregelen". In mei 2011 kwamen er in een Foxconn-fabriek (waar de iPad 2 werd vervaardigd) zelfs drie mensen om het leven na een explosie.

Rellen in Foxconn-fabriek in China
Rellen in Foxconn-fabriek in China

Reuters