Interessant:

Overzicht Windows phones en Android phones

nieuws 25 september 2009 om 09:30

De strijd tussen Microsoft en Google is ook op mobiel gebied losgebarsten tussen Android en Windows (6.5) phones; PortableGear geeft per fabrikant een overzicht van al deze toestellen tot dusverre.

HTC
Android
HTC was de eerste fabrikant die met de HTC Dream (in Nederland als T-Mobile G1 op de markt gebracht) een Android-smartphone op de markt bracht. Kort daarna volgde de HTC Magic, die samen met Vodafone op de markt werd gebracht. Daarna hebben de Taiwanezen verder zorgvuldig aan hun Android-portfolio gewerkt. HTC heeft nu, met de HTC Hero (ook uitgebracht als T-Mobile G2 Touch), een high-end Android-telefoon in het assortiment, maar voert met de HTC Tatto ook een goedkopere Android-telefoon voor de massa.
Windows Mobile 6.5
HTC heeft al lang ervaring met het ontwikkelen van Windows Mobile-toestellen en ook wat betreft Windows Mobile 6.5 zit de fabrikant er weer goed bij. Zowel de high-end HTC Touch Diamond2 als de HTC Touch Pro2, die in eerste instantie draaien op Windows Mobile 6.1, zullen te upgraden zijn naar Windows Mobile 6.5. Met de HTC Touch2 is inmiddels ook al een toestel aangekondigd dat standaard draait op Windows Mobile 6.5.
Conclusie
HTC is tot nu toe de enige fabrikant die zowel op het gebied van Windows phones als op het gebied van Android phones een evenwaardig, volwaardig en hoogstaand portfolio heeft.

Samsung
Android
In vergelijking met HTC is Samsung tot nu toe erg bescheiden geweest met Android-telefoons: enkel de Samsung Galaxy kan tot nu toe tot Samsungs Android-assortiment worden gerekend. Ongetwijfeld komen daar in de toekomst meer toestellen bij.
Windows Mobile 6.5
Met de smartphones in de Omnia-serie zit Samsung erg sterk in de Windows phones. De Koreanen hebben zelfs al aangekondigd dat alle Omnia-modellen die in toekomst uitkomen, zullen draaien op Microsofts nieuwe mobiele besturingssysteem. Recentelijke modellen in de Omnia-serie die nog draaien op Windows Mobile 6.1 zijn te upgraden naar versie 6.5. Dit geldt onder meer voor de Omnia II, Omnia Qwerty, B7300 Omnia Lite en B7320 Omnia Pro. De Samsung B7330 Omnia Pro wordt al wel standaard geleverd met Windows Mobile 6.5.
Conclusie
Samsung heeft met de Galaxy een Android-topper in huis die naar meer smaakt. Helaas zullen we nog even moeten wachten op meer Samsung Android-smartphones. Met de Omnia-serie zit Samsung wel erg goed in de zakelijke Windows Mobile phones, die echter ook geschikt zijn voor particuliere gebruikers.

LG
Android
Net als Samsung moet LG nog even op gang komen wat betreft Android phones. Met de LG GW620 is al wel een degelijk Android-toestel voor een groot publiek aangekondigd, maar daar is het voorlopig bij gebleven.
Windows Mobile 6.5
LG heeft aangegeven de komende tijd de aanval in te zetten op de wereldwijde smartphonemarkt, onder andere door tot eind 2010 dertien nieuwe Windows-toestellen te introduceren. De LG GM730 was nog een Windows Mobile 6.1-telefoon die te upgraden is naar 6.5. Zijn opvolger, de LG GM750 - die in samenwerking met Vodafone werd uitgebracht - draait al standaard op versie 6.5. Verder moet LG de grootste plannen op gebied van Windows phones nog zien waar te maken, want voorlopig hebben Samsung en HTC nog een flinke voorsprong.
Conclusie
LG wil de smartphone gaan veroveren, maar zal daarvoor een flinke strijd moeten leveren met HTC, Samsung, Nokia en BlackBerry. Het is daarom te verwachten dat de Koreanen de komende tijd hun assortiment flink uitbreiden met zowel Windows- als Android phones.

Sony Ericsson XPERIA X2 en Motorola DEXT

Sony Ericsson
Android
Sony Ericsson heeft tot nu toe geen Android phones op de markt gebracht. De geruchten gaan wel dat een eventuele nieuwe XPERIA X3 op Android zou draaien.
Windows Mobile 6.5
De XPERIA X1 (Windows Mobile 6.1) en XPERIA X2 (standaard met Windows Mobile 6.5) zijn echter nog zeer high-end Windows phones, waarmee Sony Ericsson een prominente positie in de Windows phone-markt inneemt. Deze zeer complete modellen zijn zowel geschikt voor zakelijk als prive-gebruik.
Conclusie
Sony Ericsson heeft nog niets laten zien op het gebied van Android phones, maar wellicht komt daar met de XPERIA X3 dus binnenkort verandering in. Met de andere modellen in de XPERIA-serie bewijst Sony Ericsson zich wel op het gebied van Windows phones.

Motorola
Android
Het kwakkelende Motorola probeert uit het dal te kruipen, onder andere door de release van de eerste Motorola Android phone: de Motorola DEXT. Een fraai toestel, maar het is de vraag of het genoeg is om de hevige concurrentie aan te kunnen.
Windows Mobile 6.5
Motorola voert voorlopig geen Windows phones.
Conclusie
Dat Motorola de weg naar succes probeert terug te vinden met een Android-telefoon is interessant. De Amerikanen negeren echter voorlopig Microsofts vernieuwde besturingssysteem.

portablegear.nl