Interessant:

Top 5 mobiele games van 2012

achtergrond 28 december 2012 om 14:27

Mobiel gamen op de tablet en smartphone groeide in 2012 tot een nog volwassener industrie. PortableGear zet de vijf topgames van 2012 op een rij.

2012 was wr het jaar van Angry Birds, de populaire game van de Finse ontwikkelaar Rovio, waarvan het origineel in 2009 uitkwam. In 2012 werd de serie uitgebreid met Angry Birds Space (dat al snel meer dan 50 miljoen downloads bereikte) en de spin-off Bad Piggies (waarin de varkens uit het spel centraal staan). De meest spectaculaire aankondiging was echter de samenwerking met Star Wars, dat resulteerde in Angry Birds Star Wars. Ook maakte Angry Birds de overstap naar de consoles (Xbox 360, PlayStation 3) met Angry Birds Trilogy. Verder werd het Angry Birds-emperium verder uitgebreid met (nog meer) spelletjes, knuffels, pretparken en andere hebbedingetjes.

Angry Birds Space
Angry Birds Space

Draw Something, de mobiele variant op Pictionary, was begin 2012 d hit in mobiel gameland. Het spel werd in no-time meer dan 50 miljoen keer download en spelletjesfabrikant Zynga besloot Draw Something-ontwikkelaar OMGPOP voor ruim 150 miljoen euro over te nemen. Dat werd een fiasco voor Zynga: al snel na de overname daalde het aantal gebruikers van Draw Something aanzienlijk. Uiteindelijk moest Zynga zelfs 73 miljoen euro op OMGPOP afschrijven, wat bijna tot de ondergang van het bedrijf leidde.

Draw Something
Draw Something

Gamelofts racespel Asphalt 7: Heat werd in mei getoond bij de introductie van de Samsung Galaxy S3; in juni verscheen het spel officieel voor iOS (de Android-editie volgde spoedig daarna). Samsung toonde het grafisch indrukwekkende spel niet voor niets bij de introductie van de Galaxy S3: het liet bijzonder goed de gaming-mogelijkheden van de krachtige 4,8-inch smartphone zien. Met onder meer zes verschillende gamemodi met 15 leagues en 150 verschillende races en een (lokale of online) multiplayer-modus voor vijf personen bood Asphalt 7: Heat ook genoeg content om racefans een behoorlijke tijd bezig te houden.

Asphalt 7: Heat
Asphalt 7: Heat

In 2011 verscheen de kleurrijke avonturengame Bastion reeds voor Xbox Live. In september 2012 bracht ontwikkelaar Supergiant Games een HD-versie voor de iPad uit. In Bastion speel je een karakter genaamd 'The Kid', die een fantasiewereld moet ontdekken, terwijl hij wordt begeleid door een sprekende algemene verteller. Bastion voor de iPad ondersteunt twee verschillende bedieningsmethodes: volledig via het touchscreen of met 'traditionele' virtuele toetsen op het touchscreen. Je kan altijd wisselen tussen deze bedieningsmethodes. Bastion is zonder twijfel n van de fraaiste en indrukwekkendste games die beschikbaar is voor de iPad.

Bastion
Bastion

Rayman Jungle Run, verschenen in september 2012, is met dezelfde UbiArt Framework engine gemaakt als Rayman Origins (dat dit jaar onder meer beschikbaar kwam voor de PS Vita en Nintendo 3DS) en dat meerdere Game of the Year en Platformer of the Year Awards heeft gewonnen. Net als Rayman Origins is een Rayman Jungle Run een kleurrijk en uitdagend platformspel. Rayman Jungle Run ondersteunt Apple's Retina HD-display, GameCenter ranglijsten en biedt de mogelijkheid voor meerdere cloud saves. Met het spel kan je ook exclusieve wallpapers voor je iPad of iPhone vrijspelen. Rayman Jungle Run werd volop geprezen: het spel werd verkozen als beste iPhone-game van 2012 bij Apple's 'Best of App Store 2012' verkiezing.

Rayman Jungle Run
Rayman Jungle Run

portablegear.nl