Interessant:

Mobiele malware groeide met 614 procent in 1 jaar

nieuws 27 juni 2013 om 10:32

Volgens onderzoek van netwerkfabrikant Jupiner Networks is de hoeveelheid malware (virussen en schadelijke software) op smartphones in 1 jaar tijd met maar liefst 614 procent toegenomen.

Jupiner Networks zegt dat de mobiele malware tussen maart 2012 en maart 2013 met 614 procent is gegroeid: er zouden nu zo'n 276.259 kwaardaardige apps bestaan. Vorig jaar nam de hoeveelheid mobiele malware nog toe met "slechts" 155 procent. Het rapport van Jupiner Networks is gebaseerd op de analyse van meer dan 1,85 miljoen mobiele apps en op de zwakke punten van de populairste mobiele besturingssystemen.

Aangezien het gebruik van mobiele besturingssystemen enorm toeneemt, is het volgens Juniper logisch dat cybercriminelen zich daar ook steeds meer op gaan richten. Toch moeten vooral Android-gebruikers zich zorgen maken: 92 procent van de mobiele malware is specifiek gericht op Android. (Android neemt 60 procent van de totale smartphone-markt voor zijn rekening, tegenover 19 procent voor Apple's iOS en 18 procent voor Microsofts Windows 8/Windows Phone). Volgens eerder onderzoek van antivirus-software ontwikkelaar Kaspersky Labs is zelfs 99 procent van alle mobiele malware gericht op Android.

Een voordeel voor cybercriminelen is dat de meerderheid van de Android-gebruikers niet de laatste update van Android heeft geinstalleerd, waardoor ze makkelijker zwakke punten in het systeem kunnen exploiteren. Volgens Juniper Networks gebruikte slechts 4 procent van de Android-gebruikers de afgelopen maand de laatste editie (4.2) van Android, waardoor Google's inspanningen om malware te voorkomen niet altijd lonen.

De meerderheid (48 procent) van de mobiele malware bestaat uit zogenaamde SMS Trojans, waarmee gebruikers worden verleid om sms'jes te versturen naar (kostbare) nummers van cybercriminelen. Verder bestaat 29 procent van de malware uit nep-installaties en 19 procent uit trojan-spyware. Cybercrimelen brengen vaak nep-applicaties onder bekende namen op de markt om malware te verspreiden: de meest nagemaakte apps zijn Google Play, Skype, Adobe Flash en Angry Birds.

Cnet