Interessant:

Eerste SMS-trojan voor Android-smartphones gedetecteerd

nieuws 11 augustus 2010 om 10:16

Het eerste kwaadaardige programma dat gezien kan worden als een Trojan-SMS, is gedetecteerd voor Android-smartphones; dat meldt computerbeveiligingsbedrijf Kaspersky.

Een aantal mobiele apparaten is al besmet door de nieuwe trojan, genaamd Trojan-SMS.AndroidOS.FakePlayer.a.

Om Android smartphones binnen te dringen doet het nieuwe kwaadaardige programma zich voor als een onschuldige mediaspeler-applicatie. Gebruikers worden gevraagd om een slechts 13Kb groot bestand met de standaard Android-extensie '.APK' te installeren. Eenmaal op de telefoon ge´nstalleerd, gebruikt de Trojan het systeem om SMS'jes te versturen naar dure servicenummers, zonder dat je daar iets van weet of toestemming heeft gegeven. Het gevolg is dat je opdraait voor de hoge SMS-kosten, die op de rekening van de cybercriminelen worden bijgeschreven.

Momenteel is de Trojan-SMS categorie de meest voorkomende vorm van malware voor mobiele telefoons. Trojan-SMS.AndroidOS.FakePlayer.a is echter de eerste die zich specifiek richt op het Android-platform. Hierbij merkt Kaspersky Lab wel op dat er al enkele ge´soleerde gevallen bekend waren van Android-apparaten die besmet zijn geraakt met spyware. Het eerste dergelijke programma verscheen in 2009.

Kasperksy Lab raadt je aan om goed te letten op de functies waar een applicatie tijdens de installatie toegang voor vraagt. Hiertoe behoort het bellen of SMS'en van dure servicenummers waarvoor hoge kosten gerekend worden. Wanneer je er tijdens de installatie mee instemt dat een applicatie deze functies mag gebruiken, is de smartphone in staat om nummers te bellen of te SMS'en zonder verdere goedkeuring.

Kaspersky Lab