Interessant:

Nieuwe Android-malware omzeilt app-beveiliging

nieuws 22 november 2013 om 10:30

Onderzoekers van McAfee hebben een nieuwe vorm van Android-malware ontdekt die de ingebouwde beveiligingscontrole van apps op toestellen omzeilt.

Dat is een van de bevindingen uit het McAfee Labs Threats Report: Third Quarter 2013. In het derde kwartaal is de hoeveelheid nieuwe malware die zich specifiek richt op het Android-platform met 30% toegenomen. Maar ook de ontwikkeling van 'traditionele' malware gaat onverminderd door. Zo is het aantal malware-varianten dat is voorzien van een ogenschijnlijk valide digitaal echtheidscertificaat in Q3 met 50% gegroeid tot 1,5 miljoen varianten. En ook spam is 'terug van weggeweest', met een wereldwijde een toename van 125%.

De onderzoekers van McAfee Labs ontdekten een geheel nieuwe familie van Android-malware, genaamd Exploit/MasterKey.A. Deze malware stelt aanvallers in staat om de digitale validatie van apps op het Android-platform te omzeilen. Dit is een van de belangrijkste componenten van de beveiliging van Android. Daarnaast is een nieuwe klasse van Android-malware ontdekt die na installatie additionele malware downloadt op de achtergrond, zonder dat de gebruiker dit doorheeft.

"Cybercriminelen proberen de beveiligingscontrole van apps op Android-toestellen te omzeilen en slagen er zelfs in om malware voor de pc te voorzien van digitale certificaten. Dit zorgt voor een afbreuk van de vertrouwensmechanismen die zo belangrijk zijn voor onze digitale ecosystemen", zegt Vincent Weafer, senior vice president van McAfee Labs. "De industrie moet zich meer inspannen om de integriteit van deze technologieŽn te garanderen, omdat ze steeds belangrijker worden in ons dagelijkse leven."

Volgens eerder onderzoek van McAfee's concurrent Kaspersky is 99 procent van alle nieuwe mobiele virussen en malware gericht op Android. In 2012 zou de Android-malware voor het tweede jaar op rij explosief gegroeid zijn, aldus Kaspersky. In het†McAfee Threats Report: Second Quarter 2013†in augustus 2013 werd nog gemeld dat de hoeveelheid Android-malware in†het tweede kwartaal van dit jaar met 35 procent was gegroeid. Netwerkfabrikant Jupiner Networks claimde in juni 2013 dat de totale hoeveelheid mobiele malware in 1 jaar tijd met maar liefst 614 procent was toegenomen.

portablegear.nl