Interessant:

750 miljoen mobieltjes vatbaar voor SIM-hack

nieuws 30 juli 2013 om 11:24

Volgens een onderzoeker van het  Security Research Labs in Berlijn zijn door een beveilingsfout wereldwijd ongeveer 750 miljoen SIM-kaarten in mobieltjes vatbaar voor hackers die de controle over het toestel kunnen overnemen.

Volgens de onderzoeker kunnen hackers door het gat in de beveiliging eenvoudig de digitale sleutel (bestaande uit 56 tekens) van een SIM-kaart verwerven, waarna ze de SIM-kaart naar hun wensen kunnen aanpassen, bijvoorbeeld om via SMS een virus naar het mobieltje te sturen, waarmee ze de gebruiker kunnen afluisteren. Ook kunnen ze mobiele aankopen doen op rekening van de gebruiker of zich voordoen als de gebruiker.

"We kunnen op afstand software op een telefoon installeren die compleet onafhankelijk van de telefoon werkt", aldus de onderzoeker. Nadat het onderzoeksbureau de beveilingsfout had ontdekt, werden 1.000 SIM-kaarten getest: ongeveer een kwart daarvan bevatte de fout. Vooral oudere SIM-kaarten die al lang gebruik worden zijn kwetsbaar: recentere SIM-kaarten gebruiken een nieuwe beveilingssysteem en bevatten de beveilingsfout niet.

Uit eerder onderzoek bleek dat de hoeveelheid malware (virussen en schadelijke software) op smartphones in 1 jaar tijd met maar liefst 614 procent is toegenomen. 99 procent van alle mobiele malware zou gericht zijn op Android. Google's inspanningen om malware te voorkomen lonen niet altijd, omdat veel mensen niet altijd de laatste Android-update installeren. Vooral porno blijkt vaak schadelijke software voor smartphones te bevatten, dus beveilingsbedrijven raden af om dit op je smartphone of tablet te bekijken.

Cellular-news