Interessant:

Amerikaanse regering waarschuwt voor ZTE en Huawei

nieuws 8 oktober 2012 om 11:14

Volgens een rapport van een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden vormen de Chinese telecombedrijven Huawei en ZTE een gevaar voor de Amerikaanse veiligheid.

De commissie onderzocht Huawei en ZTE 11 maanden lang. Daarna bracht het in een rapport het advies uit dat de Amerikaanse veiligheidsdienst de ambities van beide Chinese bedrijven om in de Verenigde Staten uit te breiden goed in de gaten moet houden in verband met (bedrijfs)spionage. Amerikaanse particuliere bedrijven zou verteld moeten worden dat er kans op spionage is als met deze bedrijven in zee wordt gegaan.

De bedrijven zouden beter een andere partner kunnen zoeken, aldus het advies van de commissie, "als zij iets geven om de privacy van hun consumenten en waarde hechten aan de nationale veiligheid van de Verenigde Staten". 

Huawei is 's werelds twee na grootste fabrikant van routers, switches en telecomapparatuur, na Ericsson uit Zweden. ZTE staat vijfde. Als wereldwijde mobieltjesfabrikant staat ZTE vierde en Huawei zesde. De Amerikaanse veiligheidsdienst claimt dat vanuit China de meeste economische spionage in de Verenigde Staten wordt gepleegd. Volgens analisten kan de spionage flink uitgebreid worden als naast de reeds veel gebruikte telecomapparatuur ook de Huawei- en ZTE-smartphones in Amerika een groot marktaandeel krijgen.

"Loze suggesties die zeggen dat Huawei op enige manier kwetsbaar is voor cybercriminlaiteit die de technische en commerciele realiteit negeert, bedreigen de Amerikaanse banensector en innovatie", aldus Huawei-woordvoerder William Plummer tegenover persbureau Reuters. "Deze suggesties beschermen op geen enkele wijze de nationale Amerikaanse veiligheid en moeten beschouwd worden als een gevaarlijke politieke afleiding van legitieme publiek-private initiatieven om wereldwijd de cyberbedreigingen aan te pakken".

De Amerikaanse Mozilla Foundation is van plan om binnenkort samen met ZTE Firefox OS-smartphones uit te brengen. In Nederland bracht Huawei dit jaar de Huawei Ascend P1 en Huawei Ascend D1 quad XL smartphones op de markt.

 

Reuters