Interessant:

Cisco zit achter Huawei-onderzoek

nieuws 15 oktober 2012 om 10:27

Volgens The Wasinghton Post hebben Amerikaanse concurrenten van Huawei, waaronder Cisco, het onderzoek waarin wordt gewaarschuwd voor Huawei in verband met de 'Amerikaanse nationale veiligheid' grotendeels geïnitieerd.

Vorige week kwam een rapport van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden naar buiten, waarin de Chinese telecombedrijven Huawei en ZTE een gevaar voor de Amerikaanse veiligheid worden genoemd. Volgens het onderzoek is de kans op (bedrijfs)spionage groot als met de Chinezen in zee wordt gegaan.

Frappant is dat het erop lijkt dat Cisco, een Amerikaanse concurrent van Huawei, het onderzoek in gang heeft gezet. Cisco zou in september 2011 een verslag van zeven pagina's onder de titel Huawei & National Security onder klanten hebben verspreid om hen bij Huawei weg te houden. Daarnaast maakte Cisco bekend haar langdurige samenwerking met ZTE te stoppen. Deze samenwerking zou worden beëindigd in verband met beschuldigingen dat ZTE telecomapparatuur van Cisco aan Iran levert.

"Huawei is over de hele wereld zeer succesful en verandert wereldwijd de markten, maar de enige markt waarin het nog niet heeft kunnen penetreren is de VS", aldus de vice-directeur van onderzoeksbureau Gartner. "En dat is vooral omdat politici en lobbyisten zoveel mogelijk barrières ervoor opwerpen".

De zorgen over Huawei (in verband met de samenwerking met KPN) zijn inmiddels ook doorgedrongen in de Tweede Kamer.

Washington Post