Interessant:

Verschillen Huawei Mate 20 en Mate 20 Pro

achtergrond 17 oktober 2018 om 10:33

De Huawei Mate 20 en Mate 20 Pro lijken op het eerste gezicht erg op elkaar. Beide toestellen zijn een showcase van wat Huawei te bieden heeft. Nadere inspectie leert dat het twee compleet verschillende toestellen zijn. In dit artikel zetten we de vele verschillen voor je op een rijtje.

Scherm en uiterlijk

Als je de toestellen naast elkaar legt vallen twee zaken direct op. Allereerst is de Mate 20 Pro wat kleiner dan de Mate 20, en daarnaast heeft de Mate 20 Pro een grotere notch. Beide toestellen hebben een symetrisch design, waarbij de voorzijde bijna volledig in beslag wordt genomen door het scherm. Bijzonder is het vierkante cameravlak op de achterzijde. De cameramodule bestaat uit de nieuwe Triple Leica Camera en flitser. Bij de Mate 20 vind je op de achterzijde ook nog een vingerafdruksensor. Deze ontbreekt bij de Mate 20 Pro, omdat bij de Pro gebruik wordt gemaakt van een vingerafdruksensor onder het scherm. Zodra je vinger in de buurt van het scherm komt, laat het scherm de locatie van de sensor zien.

Mate 20 Pro - Vingerafdruksensor
Mate 20 Pro - Vingerafdruksensor

De speciale textuur op de achterkant van de Midnight Blue variant biedt meer grip en zorgt ervoor dat vingerafdrukken minder zichtbaar zijn. De Huawei Mate 20 heeft een 6,53-inch FullHD+ (1.080 x 2.244 pixels) HDR LCD display met een 18,7:9-beeldverhouding. Het scherm biedt voldoende detail en kleurechtheid. Zijn grotere broer heeft een iets kleiner 6,3-inch scherm. Dit OLED-scherm heeft echter een 2K-resolutie (1.440 x 3.120 pixels) en gebogen randen. Het beeld is bijzonder strak en de kijkhoeken zijn uitstekend. Voor audioliefhebbers brengt Huawei op de Mate 20 ook weer de 3,5mm-koptelefoonaansluiting terug. Op de Mate 20 Pro sluit je je koptelefoon aan op de USB-C ingang.

Huawei Mate 20 en Huawei Mate 20 Pro
Huawei Mate 20 en Huawei Mate 20 Pro

Camera

Net als bij de Huawei P20 Pro is de Mate 20-serie voorzien van een drievoudige Leica camera. Een logische keuze, omdat de P20 Pro nog steeds de beste camera heeft op de markt, waar zelfs nieuwe camera's zoals de camera van de iPhone Xs Max niet aan kunnen tippen. De opzet van beide cameramodules is als volgt. Een RGB-lens legt details vast in alledaagse foto's, een telelens neemt opnames in de verte en een geheel nieuwe Leica Ultra groothoeklens is perfect voor landschapsfoto's en macro-opnames. Extreme close-up foto's vanaf 2,5 cm zijn mogelijk. De camera herkent nu meer dan 1.500 scenario's in 25 categorieën en kiest automatisch de beste instellingen voor een optimale foto. Ook kan de verbeterde AI fotografie nu verschillende objecten en scènes in één foto onderscheiden. Kleuren, helderheid en contrast worden automatisch en nauwkeurig aangepast, met een perfecte balans. Bij de Mate 20 hebben de camera's respectievelijk een 12, 8 en 16-megapixel resolutie en bij de Mate 20 Pro respectievelijk een 20, 8 en 40-megapixel resolutie. De selfiecamera heeft op beide toesellen een 24-megapixel resolutie, waarbij de Mate 20 Pro een 3D dieptesensor heeft, waardoor snelle en veilige gezichtsherkenning mogelijk is.

Huawei Mate 20 cameramodule
Huawei Mate 20 cameramodule

AI-videografie op de HUAWEI Mate 20 Series ondersteunt veeleisende filmbewerkingsprocessen. Met de nieuwe AI-modus voor video’s bewerk je een video direct met speciale effecten, filters of aanpassingen in helderheid en verzadiging. De technologie in de smartphone kan een mens van zijn omgeving onderscheiden en deze extra uitlichten. De videobeelden worden vastgelegd in 21:9 ratio waardoor bioscoopbeeld geëvenaard kan worden.

Processor

Beide toestellen draaien op een nieuwe Kirin 980 processor. Deze chipset is uitgerust met Dual-NPU, deze geeft de Kirin 980 chipset meer denkvermogen waardoor de Mate 20 Series beter kan anticiperen en meedenken met de gebruiker. De chipset heeft hierdoor een efficiënter batterijgebruik en snellere dataverwerking en biedt veel meer gemak tijdens gebruik. Het batterijgebruik van de HUAWEI Mate 20 Series is door de chipset duurzaam; doordat de chipset schakelt tussen de twee neuroprocessoren kan de smartphone nog meer, zonder dat de batterij snel leeg raakt. De Mate 20 heeft 4 GB RAM en de Mate 20 Pro heeft 6 GB RAM. Beide toestellen hebben 128 GB opslaggeheugen.

Software

Direct bij levering draaien beide telefoons op Android 9.0. Huawei levert ook een nieuwe versie van haar eigen grafische schil mee, EMUI 9.0. EMUI 9.0 is makkelijker te bedienen dan voorheen. In totaal zijn er 10% minder menu's te vinden in deze versie. Het design is samenhangender dan in de vorige versie en is makkelijker te bedienen met één hand. Kunstmatige intelligentie wordt gebruikt om te voorspellen welke app je wilt openen, met als resultaat een 12% snellere laadtijd dan voorheen.

Accu en opladen

Huawei weet in het compacte design van de Mate 20-serie twee flinke accu's te integreren. De Mate 20 heeft een 4.000 mAh accu en de Mate 20 Pro doet hier met 4.200 mAh nog een schepje bovenop. Opladen gaat via USB-C en middels snelladen laad je de accu van de Mate 20 in 30 minuten voor 50% vol. Bij de Mate 20 Pro is het toestel zelfs 70 procent opgeladen in een half uur. Draadloos opladen is alleen mogelijk bij de Mate 20 Pro. Handig is dat je de Mate 20 Pro ook kan gebruiken als draadloze oplader, om snel en gemakkelijk andere apparatuur op te laden terwijl je onderweg bent. huawei-mate-20-pro-draadloos-opladen

Draadloos opladen Huawei Mate 20 Pro
Draadloos opladen Huawei Mate 20 Pro

Prijs en beschikbaarheid

Beide toestellen zijn vanaf 2 november 2018 verkrijgbaar in Nederland in de kleuren Midnight Blue, Black en Twilight. De introductieprijs van de Mate 20 is 799 euro. De Mate 20 Pro kost 200 euro meer en heeft een adviesprijs van 999 euro. Wie tot en met 1 november 2018 een Mate 20 Pro koopt krijgt hierbij een Watch GT en Wireless Charger cadeau. Klanten die de Mate 20 kopen in dezelfde periode ontvangen een Watch GT bij hun aankoop.

portablegear.nl