Interessant:

Android O: wat is nieuw?

achtergrond 22 mei 2017 om 09:56

In maart en mei 2017 toonde Google de eerste beelden van haar nieuwe besturingssysteem Android 8, met werknaam Android O. Android O volgt Android Nougat op. In dit artikel zetten we de belangrijkste vernieuwingen op een rij.

Android O wordt de opvolger van Android Nougat, dat vorig jaar is geintroduceerd. Overigens zijn er nog steeds veel toestellen, die wachten op een update naar Android 7.0. Naar verwachting komt Android O in het derde kwartaal van 2017 beschikbaar.

Android O - Tijdpad
Android O - Tijdpad

Notificatiekanalen en notification dots

In Android O introduceert Google zogenaamde notificatiekanalen. Door deze kanalen krijg je meer controle over notificaties vanuit je apps. Zo kan je bijvoorbeeld instellen om wel notificaties te krijgen bij binnenlands nieuws, maar niet van sportnieuws. Of wel notificaties van reguliere appjes, maar niet van groepsapps. Ook kan je notificaties tijdelijk onderdrukken om ze na bijvoorbeeld een kwartier weer te laten verschijnen. Nieuw zijn ook de notification dots. Dit zijn arceringen van de app-icoontjes als er een notificatie is. Zo zie je dus direct dat je er bijvoorbeeld een nieuwe Facebook-update is.

Android O - Notification dots
Android O - Notification dots

Picture-in-picture

Google introduceert in Android O, picture-in-picture (PIP). Deze techniek, bekend van televisies, geeft je de mogelijkheid om video's in een klein gedeelte van het scherm af te beelden. In de tussentijd kan je werken op je toestel. De video kan je op elke plek van het scherm neerzetten. Door de video uit beeld te schuiven, stop je het afspelen van de video.

Android O - Picture-in-picture
Android O - Picture-in-picture

Tekstselectie

In Android was het natuurlijk al mogelijk om teksten te selecteren. Deze functie is in Android O verbeterd. Google heeft meer intelligentie toegevoegd aan de tekstselectie. Als je bijvoorbeeld een telefoonnummer selecteert, kan je direct het nummer bellen door op het nummer te drukken. Bij het selecteren van een adres start je met een druk op het adres de navigatie. Ook het selectieproces zelf is beter geworden, waardoor het makkelijker geworden is om zinnen of adressen te selecteren.

Auto-fill

Met auto-fill onthoudt Android O je gebruikersnaam en in sommige gevallen je wachtwoorden. Apps moeten deze functie wel ondersteunen, maar indien ondersteund, log je snel en gemakkelijk in op je apps. App-ontwikkelaars kunnen auto-fill ook gebruiken om andere gegevens, zoals adressen en andere persoonlijke gegevens automatisch in te laten vullen.

Google Play Protect

Een weinig zichtbare, maar wel belangrijke verbetering, is Google Play Protect, een virus scanner voor Android apps. Google poogt met deze virus-scanner de hoeveelheid malware op Google Play terug te dringen. Indien Play Protect problemen signaleert zal de betreffende app geblokkeerd of zelfs verwijderd worden.

Android O - Google Play Protect
Android O - Google Play Protect

portablegear.nl