Interessant:

Top 10 compacte camera's van 2014

achtergrond 23 december 2014 om 13:26

Compactcamera's hadden in 2014 te maken van sterke concurrentie van smartphones met uitstekende camerasensoren. Toch waren er genoeg cameramodellen die nog iets extra's boden. PortableGear zet er tien op een rij.

1. Panasonic Lumix DMC-TZ60

De Panasonic Lumix DMC-TZ60 werd begin 2014 geintroduceerd en is afgelopen jaar bekroond met de EISA Award voor beste compacte reiscamera en de TIPA Award voor beste superzoom-camera. Deze populaire en compacte superzoom-camera biedt dan ook zeer complete specificaties met een 30x optische zoom, geavanceerde beeldstabilisatietechnologie, een High Sensitivity MOS-sensor van 18,1-megapixels en ondersteuning van WiFi en NFC. Dankzij geavanceerde opties als handmatige bediening met de Control Ring, RAW-compatibiliteit en Focus Peaking (hulpmiddel bij handmatig scherpstellen) is de DMC-TZ60 ook geschikt voor professionele fotograferen en een goed en goedkoper alternatief voor een spiegelreflexcamera. Tot slot biedt de DMC-TZ60 een Full HD-videofunctie, een RAW-opnamemodus, GPS-support en een een macro-modus (voor close-ups met een minimale afstand tot 3 centimeter).

Panasonic Lumix DMC-TZ60
Panasonic Lumix DMC-TZ60

2. Sony Cyber-shot DSC-RX100 III

De Sony Cyber-shot DSC-RX100 III (RX100M3) is een kostbare camera (met een prijs rond de 800-900 euro), die in mei 2014 werd aangekondigd en in augustus werd bekroond met de EISA Award voor beste Europese compactcamera van 2014-2015. In het juryrapport stond onder meer te lezen: "Met de Cyber-shot DSC-RX100 III heeft Sony een camera verbeterd die al een van de beste compactcamera's op de markt was. Met dezelfde 20-megapixels CMOS-sensor van 1-inch met hoge resolutie, gelijk aan zijn voorganger, heeft de RX100 III, verbluffend genoeg, een hoogwaardige 1,44-miljoen-dots pop-up OLED elektronische zoeker in dezelfde zakformaatbehuizing. (...) De RX100 III beschikt daarnaast over een 180 graden kantelbaar WhiteMagic lcd-scherm van 3-inch met 1,23 miljoen dots, een ingebouwd 3EV ND-filter, Full HD-films en WiFi-/NFC-connectiviteit voor draadloze beeldoverdracht en camerabediening via smartphone of tablet".

Sony Cyber-shot DSC-RX100 III
Sony Cyber-shot DSC-RX100 III

3. Panasonic Lumix DMC-LX100

Panasonic introduceerde in 2014 de Panasonic Lumix LX100, de eerste compactcamera met een Micro Four Thirds-lens, die door veel critici werd gewaardeerd. Voorheen waren er alleen Micro Four Thirds-systeemcamera's. Dankzij een geïntegreerde Live Viewfinder (LVF) met een resolutie van 2.764.000 pixels kan je de compositie geheel zelf bepalen en in alle omstandigheden de belichting correct instellen, ook bij grote contrasten tussen licht en donker. De DMC-LX100 kan ook handmatig worden ingesteld. Zo zijn er een diafragmaring, een bedieningsring (focus en zoom), een knop voor de sluitertijd en een knop voor de belichtingscompensatie. Met behulp van deze fysieke knoppen kan je de instellingen onmiddellijk aanpassen zonder eerst het digitale menu te hoeven doorlopen. Door toepassing van de Depth From Defocus (DFD) technologie uit de DMC-GH4 van Panasonic is de Light Speed Auto Focus (AF) van de camera zeer nauwkeurig en snel. Tot slot ondersteunt de Panasonic DMC-LX100 WiFi en NFC voor een optimale connectiviteit met computer, smartphone en tablet.

Panasonic DMC-LX100
Panasonic DMC-LX100

4. Canon PowerShot G1 X Mark II

De Canon PowerShot G1 X Mark II ontving in 2014 de TIPA Award voor beste 'Expert Compact Camera'. Deze compactcamera beschikt dan ook over professionele functies als volledig instelbare Dual Lens Control Rings, zodat gewenste fotografische resultaten gemakkelijker en sneller worden behaald, en Manual Focus Peaking, een functie om het beste uit macro- en portretfotografie te halen. De twee ergonomisch geplaatste ringen (Step & Continuous) zorgen voor betrouwbare, stapsgewijze controle van parameters, zoals zoom, diafragma en sluitertijd. De traploze continu-ring (Continuous Ring) biedt bij handmatige scherpstelling de mogelijkheid van fijn-aanpassingen. Deze ring kan ook worden gebruikt voor fijn-aanpassing van de scherpstelafstand nadat het AF heeft scherp gesteld. Het uitklapbare 3-inch LCD-touchscreen maakt het kiezen van de compositie gemakkelijk en biedt fotografen een extra mogelijkheid voor het selecteren van functies. Tot slot ondersteunt de G1 X Mark II WiFi en NFC, zodat bestanden eenvoudig zijn uit te wisselen met smartphones en tablets en te delen met sociale media.

Canon PowerShot G1 X Mark II
Canon PowerShot G1 X Mark II

5. Olympus OM-D E-M10

De Japanse fabrikant Olympus onthulde begin 2014 de Olympus OM-D E-M10. Deze Micro Thirds-systeemcamera werd in augustus bekroond met de EISA Award voor beste 'compactcamera voor consumenten'.  "De OM-D E-M10 beschikt over alle kenmerken die de OM-D-serie zo succesvol hebben gemaakt en verenigt deze in een nog compactere behuizing die wordt aangeboden tegen een nog scherpere prijs", aldus de EISA-jurry in haar rapport over de camera met de weinig sexy naam. Deze systeemcamera biedt onder meer een 3-assige beeldstabilisator, een grote en snelle elektronische zoeker, verstelbaar 3-inch touchscreen en WiFi-ondersteuning.

Olympus OM-D E-M10
Olympus OM-D E-M10

6. Canon PowerShot G7 X

De Canon PowerShot G7 X  is een compacte camera (met een verstelbaar 3-inch touchscreen) met een grote 1-inch, 20,2-megapixel CMOS-sensor met een ISO-bereik van 125 tot 12.800. Deze sensor, in combinatie met Canon's DIGIC 6-beeldprocessor, zorgt voor goede prestaties bij weinig licht. De camera maakt gebruik van een diafragma met negen lamellen voor het produceren van een gelijkmatige achtergrond en vrijwel cirkelvormige onscherpe delen. Verder krijg je de beschikking over een 4,2-inch optische zoomfunctie, een 1080p Full HD-videorecorder, een high-speed continumodus (waarin je 6,5 beelden per seconde vastlegt) en een ingebouwde grijsfilter. Ook deze camera is eenvoudig aan een smartphone of tablets te koppelen dankzij ondersteuning van WiFi en NFC. Net als de eerder dit jaar uitgebrachte (en bovengenoemde PowerShot G1 X Mark II) werd ook dit model in Canon's PowerShot G-serie weer zeer positief ontvangen.

Canon PowerShot G7 X
Canon PowerShot G7 X

7. Samsung NX mini

Samsung introduceerde in 2014 de Samsung NX mini (NXF1), het mini-model in Samsungs serie compacte NX-systeemcamera's. Deze systeemcamera is bijzonder licht (de behuizing zonder lens weegt 158 gram) en dun (22,5 millimeter). Voor het opnemen van selfies (zelfportretten) is de NX mini voorzien van een 180 graden kantelbaar 3-inch touchscreen-display. Met de Wink Shot-optie kan je een zelfportret maken door te knipogen naar de camera: het toestel neemt automatisch je knipoog waar en zal na twee seconden de foto nemen. Dankzij ondersteuning van NFC en WiFi en Samsungs Tap & Go-functionaliteit kan je snel je opnames delen met smartphones en tablets. Naast de sociale functies biedt de NX mini ook degelijke fotofunctionaliteiten, waaronder een 1-inch 20,5-megapixel BSI CMOS-sensor, een ingebouwde flitser, een Full HD-videorecorder, een 6 fps continumodus en een snelle sluitertijd van 1/600 seconden. Met de NX mini bracht Samsung de compacte systeemcamera weer een stap dichterbij de gemiddelde consument.

Samsung NX mini
Samsung NX mini

8. Panasonic Lumix DMC-GF6

Panasonic was dit jaar sterk op cameragebied, waardoor de Panasonic Lumix DMC-GF6 al als derde Panasonic-camera in deze top 10 eindigt. De DMC-GF6 is een Micro Four Thirds-systeemcamera met een 3-inch touchscreen, dat 180 graden naar boven en 45 graden naar beneden uitklapbaar is. De DMC-GF6 ondersteunt WiFi, WiFi-Direct en NFC waardoor de camera eenvoudig via de smartphone of tablet te bedienen is en foto's snel te delen zijn. Daarnaast beschikt de DMC-GF6 over een 16-megapixel Live MOS-sensor en een Venus Engine-beeldprocessor met geavanceerde ruisonderdrukking. De combinatie van deze sensor en processor biedt een gevoeligheid van ISO 3.200 (Auto) en maximaal ISO 25.600 (Uitgebreid). Tot slot beschikt de DMC-GF6 over geavanceerde functies als een Creative Panorama-functie (hiermee maak je een horizontale of verticale panoramische opname door opeenvolgende foto's gedeeltelijk te overlappen), een Stop Motion Animation-functie (maakt het mogelijk om met de camera een stop motion (stop frame) video te maken met foto's die achtereenvolgens worden vastgelegd terwijl het onderwerp een paar graden wordt bewogen), Clear Retouch (hiermee kunnen ongewenste objecten of personen uit het beeld worden verwijderd door er op het scherm met een vinger overheen te gaan) en Instant Transfer.

Panasonic Lumix DMC-GF6
Panasonic Lumix DMC-GF6

9. Samsung Galaxy Camera 2

De Samsung Galaxy Camera 2 (GC200) is het tweede model in Samsungs Galaxy Camera-serie, na de originele Galaxy Camera uit 2012, en biedt een flinke verbetering ten opzichte van het origineel, dat vooral als een protoype werd gezien. Belangrijkste vernieuwingen ten opzichte van het eerste model zijn een snellere processer (1,6GHz quad-core met 2GB RAM), een recentere Android-versie (Android 4.3 Jelly Bean) en meer (28) Smart Modi. Evenals zijn voorganger beschikt de Galaxy Camera 2 over een 4,8-inch SuperLCD-touchscreen en krachtige camerafunctionaliteiten (16,3-megapixel BSI CMOS-sensor, 21x optische zoom, 23mm groothoeklens, optische beeldstabilisatie en een 1080p Full HD-videorecorder). Dankzij het Android 4.3-besturingssysteem heb je direct toegang tot alle bekende Google-apps en het toestel ondersteunt WiFi, Bluetooth 4.0 en NFC, zodat je snel foto's kan delen. Daarnaast is het met de Remote Viewfinder-optie mogelijk om de Galaxy Camera 2 op afstand met je smartphone te bedienen.

Samsung Galaxy Camera 2
Samsung Galaxy Camera 2

10. Sony Cyber-Shot DSC-QX10

Sony deed in 2014 een originele introductie in het camerasegment met de Sony Cyber-shot DSC-QX10. Dit is een lens-camera die te gebruiken als accessoire voor de Sony Xperia Z1 (en enkele andere smartphones), maar ook als standalone camera. Middels WiFi en de Sony PlayMemories Mobile-app is de QX10 met de Sony Xperia Z1 (en enkele andere smartphones) te verbinden. Nog eenvoudiger is het als de smartphone NFC ondersteunt, zodat de lenzen met een one-touch aan de smartphone zijn te koppelen. Je smartphone is vervolgens te gebruiken als viewfinder. Leuk is dat de lens niet eens fysiek aan de telefoon bevestigd hoeft te zijn: je kan de lens overal plaatsen en vervolgens met je smartphone een foto nemen, handig voor zelfportretten of voor foto's uit moeilijke hoeken. De QX10 heeft een heel degelijke 18,2-megapixel EXMOR R CMOS-sensor en 10-voudige optische zoom. In de QX-serie introduceerde Sony in 2014 verder de DSC-QX100 en DSC-QX30.

Sony Cyber-shot DSC-QX10
Sony Cyber-shot DSC-QX10

portablegear.nl