Interessant:

MWC trend 4: touchscreen-telefoons

nieuws 18 februari 2009 om 12:37

Op het Mobile World Congress 2009 in Barcelona is wederom de trend te zien dat smartphones voor een steeds breder publiek bereikbaar worden; vooral touchscreen-toestellen zijn erg populair.

Elke zichzelf respecterende toestelfabrikant kan er niet meer omheen: mobiele telefoons met touchscreen horen in het portfolio thuis. Sony Ericsson met de Idou, de LG Arena, Garmin-Asus, Alcatel, uiteraard HTC, Acer: allemaal lanceerden ze een touchscreen-toestel. Samsung benoemt touchscreen zelfs als haar strategie voor 2009 en verklaart dit jaar een veelvoud aan toestellen met aanraakscherm te introduceren in de segmenten style, infotainment, business en Music.

Met een markt die vorig jaar werd ge´nspireerd en wakker geschud door de hype rond de iPhone, is nu met het aanraakscherm ook het belang van de user interface toegenomen. Het gaat om grotere, betere schermen die in combinatie met het besturingssysteem je een nog betere multimedia-ervaring moeten bieden.

De meest opvallende touchscreen-toestellen dit jaar waren de LG ARENA (met een nieuw 3D-user interface), de LG GM730 (de eerste smartphone met Windows Mobile 6.5), de Samsung Omnia HD (met een groot 3,7 inch AMOLED-display), de Samsung BEAT DJ (waarop je muziek kan scratchen), de HTC Touch Diamond2 en HTC Touch Pro2 (beide eveneens geschikt voor Windows Mobile 6.5) en de HTC Magic (met Android; opvolger van de G1). Andere topmodellen van Samsung, zoals de BEAT DISC en de Ultra TOUCH, zijn half touchscreen/half traditionele besturing (met keypad). Van de grote partijen houden Nokia en Sony Ericsson zich nog wat meer afzijdig in het touchscreen-geweld. Eigenlijk alleen uit de aanwezigheid van Nokia N97 en de vooraankondiging van de Sony Ericsson Idou (een 12 megapixel cameratelefoon) blijkt dat deze fabrikanten toch een beetje meegaan met de touchscreen-mania.

Van de enigszins kleinere fabrikanten sprongen vooral de nieuwe touchscreen-smartphones van Acer en de navigatie-smartphones met touchscreen van Garmin-Asus (de nuvifone G60 en nuvifone M20) in het oog.

Kortom, mobiele telefoons met een touchscreen zijn ongekend populair en het kan niet erg lang meer duren voordat je het merendeel van de mensen op straat met een touchscreen-telefoon zal zien, in zoverre dat al niet het geval is.

portablegear.nl