Interessant:

NASA rust astronauten uit met Microsoft HoloLens

nieuws 30 juni 2015 om 10:31

NASA en Microsoft ontwikkelen samen Sidekick, een project waarbij astronauten in het International Space Station (ISS) worden uitgerust met de Microsoft HoloLens VR-bril.

Het Sidekick-project biedt de astronauten, middels Microsofts HoloLens, virtuele hulp als zij in de ruimte aan het werk zijn. De eerste HoloLens VR-brillen gaan eind deze maand richting ISS. NASA en Microsoft hebben Project Sidekick al getest in een gewichtloosheid-simulator. Het doel van Sidekick is om de ISS-bemanningsleden assistentie te verlenen op de momenten dat zij deze nodig hebben. De HoloLens zou trainingskosten kunnen verlagen en de efficientie van het werk in de ruimte kunnen vergroten.

Project Sidekick kent twee verschillende gebruiksmodi. Ten eerste is er de "Remote Expert Mode", die gebruik maakt van Skype, waarmee iemand op aarde kan zien wat een ISS-bemanningslid ziet. Hierbij kan vervolgens real-time hulp worden geboden of er kunnen ondersteunende annotaties worden gemaakt in het zicht van het bemanningslid. Tot nu toe waren de astronauten aangewezen op geschreven en gesproken instructies bij het uitvoeren van complexe taken. De tweede modus is de "Procedure Mode", waarmee standalone procedures worden getoond middels geanimeerde holografische illustraties bovenop op de objecten waar de bemannnnig mee werkt.

"HoloLens en andere virtuele en gemengde reality-devices zijn hoogwaardige technologieen die ons kunnen helpen bij toekomstige ontdekkingstochen en nieuwe mogelijkheden verschaffen aan de mannen en vrouwen die belangrijk onderzoek verrichten op het ISS", aldus Sam Scimemi, directeur van het ISS-programma van de NASA.

"De Microsoft HoloLens draait om het veranderen van de manier waarop je creeert, verbinding maakt en ontdekt", vertelt Alex Kipman, een techneut van de Windows & Devices Group bij Microsoft. "Sidekick is een uitstekend voorbeeld van een applicatie waarvoor de HoloLens gebruikt kan worden - om nieuw potentieel voor astronauten te bieden en om ons een nieuw perspectief te geven op wat mogelijk is met holografische computing."

Eerder bekende Microsoft dat de in-house ontwikkeling van de HoloLens augmented reality-headset een belangrijke reden was voor Microsoft om het spel Minecraft te verwerven.

NASA