Interessant:

Telefoonabonnement is vanaf nu lening

achtergrond 1 mei 2017 om 09:38

Vanaf vandaag kan je telefoonabonnement een lening worden. Koop je namelijk een toestel van meer dan 250 euro, gecombineerd met een abonnement, dan wordt je kredietwaardigheid gecheckt. Tevens wordt de lening geregistreerd bij het BKR.

In 2014 bepaalde de Hoge Raad dat een 'gratis telefoon' eigenlijk een lening is. Door deze uitspraak is het afsluiten van een abonnement met toestel gelijkgeschakeld met uitstel van betaling bij een bank of een winkel. Het Ministerie van Financien gaf providers zelf de kans om met een regeling te komen om de consument beter te beschermen. Omdat dit niet gelukt is vallen de abonnementen met toestel nu onder de wettelijke regeling.

BKR-registratie

Als je vanaf vandaag (1 mei 2017) in de winkel of online een toestel van 250 euro of meer op afbetaling aanschaft, wordt dat bedrag geregistreerd als krediet bij het BKR. Deze registratie geldt gedurende de looptijd van het abonnement, veelal n of twee jaar. Na deze periode vervalt de registratie.

Minder hypotheek

En van de grootste nadelen van een BKR-registratie is dat je minder geld kan lenen voor de aankoop van een huis. Vereniging Eigen Huis berekent dat je 2.800 euro minder hypotheek kan krijgen bij een lening van 500 euro. Bij de duurste telefoons van rond de 1.000 euro zou je zelfs 5.600 euro minder hypotheek kunnen krijgen.

Telefoon zonder BKR-registratie

Allereerst kan je natuurlijk kiezen voor een telefoon van minder dan 250 euro. Populaire modellen als de Galaxy S8, iPhone 7 en LG G6 vallen dan helaas wel af. Voor 250 euro heb je echter tegenwoordig prima toestellen. Wil je toch een duurdere telefoon, dan zou je kunnen overwegen het toestel in n keer te betalen, en een sim-only erbij te nemen. Als laatste kan je er voor kiezen om alleen het deel van de telefoon te betalen dat boven de 250 euro uitkomt.

portablegear.nl