Interessant:

Spelers klagen over agressieve microtransacties in Angry Birds 2

nieuws 5 augustus 2015 om 11:22

Veel spelers klagen over de de agressieve en opdringerige in-app aankopen en microtransacties in Angry Birds 2. Het spel, dat vorig maand verscheen voor iOS en Android, werd al meer dan 10 miljoen keer gedownload.

De Finse gameontwikkelaar Rovio bracht eind vorige maand Angry Birds 2 officieel uit voor iOS en Android. Nieuw in Angry Birds 2 (anders dan de naam doet vermoeden alweer het dertiende deel in de Angry Birds-serie) zijn onder meer gelaagdere levels, levels met eindbazen en spreuken (uiteraard ook tegen betaling verkrijgbaar) waarmee je je vogels sterker kan maken. De basis van de gameplay (vogels katapulteren om de varkens te vernietigen) is ongewijzigd gebleven.

Angry Birds 2 is gratis te downloaden (en volgens Rovio is dat inmiddels al meer dan 10 miljoen keer gedaan), maar bevat wel advertenties en optionele in-app aankopen met prijzen varierend van € 0,99 tot € 99,99 per item. Recensies voor het spel zijn overwegend positief, al waarschuwen verschillende recensenten voor de opdringerige in-app aankopen.

Angry Birds 2
Angry Birds 2

Ook veel gebruikers klagen over de agressieve manier waarop microtransacties worden gepresenteerd, aldus de BBC. "Ik denk dat de meeste spelers van mobiele games tegenwoordig wel weten hoe in-app aankopen werken, maar na zo'n ongecompliceerd spel als het originele Angry Birds was ik erg teleurgesteld door de manier waarop het officiele vervolg zo nadrukkelijk probeert je geld te laten besteden", aldus een speler. "Ik kan begrijpen dat spelontwikkelaars geld moeten verdienen, maar de beste manier om dat te doen is om mensen geld te laten betalen voor spellen die ze willen spelen, en niet om je voortdurend lastig te vallen met het besteden van geld in-game."

"Wij motiveren spelers om te spelen, niet om te betalen", is de reactie van Rovio tegenover BBC Newsbeat. "Iedereen heeft een gelijke kans om verder te komen in de game, aangezien alle transacties worden gemaakt met Gems die je kan verdienen door spelen en het completeren van challenges. Daarnaast kunnen extra vogels, levens en tickets worden verdiend door het bekijken van video's, die voor iedereen beschikbaar zijn. Men kan volledig van Angry Birds 2 genieten zonder iets te kopen, maar wij bieden wel in-app aankopen aan om de gameplay uit te breiden en de vooruitgang in het spel te voorspoedigen."

Verschillende voorgaande games van Rovio, waaronder het racespel Angry Birds Go! en de puzzelgames Angry Birds Stella POP! en Angry Birds Fight! kregen ook al veel kritiek op de opdringerige in-app aankopen.

BBC