Interessant:

Top 10 compacte camera's van 2015

achtergrond 21 december 2015 om 13:34

Op te kunnen blijven concurreren met smartphones werden compacte camera's ook in 2015 weer nog geavanceerder. PortableGear zet de tien opmerkelijkste compactcamera's van 2015 voor je op een rij.

1. Sony Cyber-shot DSC-RX100 IV

De Sony Cyber-shot DSC-RX100 IV is een van de geavanceerdste compactcamera's van 2015, maar dat mag ook wel want met een prijskaartje van 1.149 euro is het ook een van de duurste compact camera's van 2015. Dit model is uitgerust met Sony's laatste generatie sensor, een 1-inch Exmor RS CMOS-sensor (20-megapixel), met een daaraan verbonden DRAM-geheugenchip voor snelle verwerkingstijden. Ten opzichte van de DSC-RX100 III is het autofocus-systeem verbeterd, evenals de pop-up SVGA OLED elektronische viewfinder (van een resolutie van 1,44 miljoen pixels naar 2,35 miljoen pixels). Verder biedt de Sony RX100 IV de mogelijkheid om video's in 4K (FQHD) vast te leggen (met een maximum tot 5 minuten) in de XAVC S-codec. Ook kan je 40x super slow motion video (niet in 4K) opnemen, met 960 fps, 480 fps of 240 fps. De Sony RX100 IV heeft verder een verstelbaar 3-inch display met Sony's heldere WhiteMagic TFT-schermtechnologie en biedt een 2,9x optische zoom, een RAW-opnamemodus en een ingebouwde flitser. Tot slot ondersteunt de DSC-RX100 IV WiFi en NFC om snel je opnames te delen met je vrienden en sociale netwerken.

Sony Cyber-shot DSC-RX100 IV
Sony Cyber-shot DSC-RX100 IV

2. Panasonic Lumix DMC-TZ70

De Panasonic Lumix DMC-TZ70 was Panasonic's vlaggenschipmodel compacte camera voor 2015. De superzoom-reiscamera (TZ staat voor "Travel Zoom") is voorzien van een 12,1-megapixel High Sensitivity MOS sensor, een 24mm ultra-groothoek LEICA DC VARIO ELMAR-lens en een 30x optische zoom (via Intelligent Zoom uitbreidbaar tot 60x zoom). Dankzij het geavanceerde HYBRID O.I.S.+ (Hybrid Optical Image Stabilizer Plus) 5-Axis systeem kan je ook bij video's gebruik maken van een groot zoombereik, zonder dat je last krijgt van ongewild bewogen beelden. Met de controlering, gevestigd op de lens van de DMC-TZ70, kan je op een intuitieve manier creatieve afbeeldingen maken. Verder vind je op de camera een 0,2-inch Live View Finder (LVF) met een oogsenor, voor een accurate framing tijdens zoomen of handmatig focussen. De nieuwe Time Lapse Shot-functie laat je meerdere foto's nemen over een bepaalde periode en met voorgeprogrammeerde intervallen, waarna ze worden samengevoegd tot een MP4-filmpje. Dankzij WiFi- en NFC-ondersteuning kan je snel foto's delen en contact maken met je smartphone of tablet. 

Panasonic Lumix DMC-TZ70
Panasonic Lumix DMC-TZ70

3. Canon PowerShot G9 X

Met de Canon PowerShot G9 X introduceerde Canon in 2015 een geavanceerde compactcamera die is gericht op hobbyfotografen. Dankzij de 1-inch 20,2 megapixel CMOS-sensor met de Canon DIGIC 6-processor biedt de camera krachtige prestaties waar het gaat om beeldkwaliteit, snelheid en processorkracht. De 28mm f/2 - 4.9 groothoeklens met 3x optische zoom van de PowerShot G9 X zorgt voor haarscherpe opnamen, ook onderweg en bij uitdagende lichtcondities. Het 3-inch touchscreen zorgt voor een eenvoudige bediening met snelle toegang tot de instellingen en functies van de camera. Tevens krijg je de beschikking over een Lens Control Ring die kan worden gebruikt voor bediening van diverse fotografische functies, waaronder diafragma en sluitertijd. Voor stabiele beelden tijdens hardlopen of andere snelle bewegingen is de PowerShot G9 X uitgerust met 5-assige Advanced Dynamic IS. De ingebouwde WiFi- en Dynamic NFC-connectiviteit maakt het tot slot gemakkelijk om je foto's te uploaden naar een smartphone of tablet en ze direct via social media te delen.

Canon PowerShot G9 X
Canon PowerShot G9 X

4. Olympus OM-D E-M10 Mark II 

Olympus voorzag haar vlaggenschipmodel systeemcamera in 2015 van een upgrade met de Olympus OM-D E-M10 Mark II. Dit is een Micro Four Thirds-systeemcamera met 5-assige beeldstabilisatie en een klassiek uiterlijk met veel switches en verchroomde dials voor een vlotte en eenvoudige bediening. Daarnaast beschikt de E-M10 Mark II over een grote, heldere elektronische OLED-zoeker, een verstelbaar 3-inch kantelbaar touchscreen en de mogelijkheid om 4K Time Lapse movies te maken. De in-body beeldstabilisatie werkt onafhankelijk van het gebruikte objectief en zorgt voor trillingsvrije en heldere opnames. De TruePic VII-beeldprocessor, in combinatie met de 16-megapixel Live MOS-sensor, zorgt voor snelle opnames en verwerking. De 2,36 MP OLED elektronische zoeker (EVF) laat alle instellingen en settings zien en de impact van je instellingen wordt realtime getoond. Via ingebouwde WiFi en de gratis Olympus OI.Share-app is het draadloos delen van foto's eenvoudig, evenals het op afstand bedienen van de OM-D- E-M10 Mark II via je smartphone of tablet.

Olympus OM-D E-M10 Mark II
Olympus OM-D E-M10 Mark II

5. Pansaonic Lumix DMC-GX8

Ook Panasonic toonde in 2015 weer haar kwaliteit op het gebied van compacte systeemcamera's met de Panasonic Lumix DMC-GX8. Dit is een Micro Four Thirds-systeemcamera met een 20,3-megapixel sensor, een grote kantelbare LVF (viewfinder) en 4K-functionaliteit. Het is tevens het eerste model met Dual I.S. (beeldstabilisator) van Panasonic, om bewogen beelden te voorkomen. Door de combinatie van een Lens Optical Image Stabiliser en een Body Image Stabiliser kan zelfs een heftige trilling van de hand worden gecorrigeerd zodat beelden altijd scherp zijn. Het scherm aan de achterkant heeft een 3-inch groot touchscreen van 1.040.000 pixels dat van links naar rechts (0-180 graden) en omhoog en omlaag (0-250 graden) kan worden bewogen, zodat onder allerlei hoeken opnames kunnen worden gemaakt. Voor nog meer controle, beschikt de Lumix DMC-GX8 over een nieuwe Dual Dial Control wat zorgt voor een snelle, praktische en personaliseerbare bediening. De nieuwe Live View Finder (LVF) met 2.360.000 pixels kan van 0 tot 90 graden worden gekanteld om in elke omgeving veelzijdige opnamemogelijkheden te bieden. Tot slot ondersteunt Panasonic Lumix DMC-GX8 NFC en WiFi, waarmee de camera snel verbonden kan worden aan een smartphone of tablet.

Panasonic Lumix DMC-GX8
Panasonic Lumix DMC-GX8

6. Sony Cyber-shot DSC-HX90(V)

De Sony Cyber-shot DSC-HX90(V) is een compacte superzoom-camera met een 30x optische zoom en ondersteuning van WiFi en NFC. Dit model is daarnaast voorzien van een OLED Tru-Finder elektronische zoeker, die handig uit de camera opklapt wanneer deze nodig is. Het 3-inch LCD-scherm kan 180 graden worden gekanteld voor selfies op een armlengte afstand. Met de Clear Image Zoom-funtie verdubbel je het zoombereik tot 60x, terwijl Optical SteadyShot en beeldstabilisatie over 5 assen trillende handen compenseren om bewogen opnames te voorkomen. Meer ervaren fotografen krijgen de mogelijkheid om functies, zoals handmatige focus of stapsgewijs zoomen, aan de bedieningsring toe te wijzen. Dankzij WiFi en NFC One-touch Wireless Sharing kun je daarnaast foto's en video's door middel van een enkele aanraking bekijken op je NFC-smartphone of -tablet. De Sony HX90 is beschikbaar in een uitvoering zonder GPS (als de HX90) en in een uitvoering met GPS (als de HX90V, deze geeft opnames automatisch GPS locatie-informatie mee).

Sony Cyber-shot DSC-HX90(V)
Sony Cyber-shot DSC-HX90(V)

7. Canon PowerShot G3 X

Met de Canon PowerShot G3 X introduceerde Canon in 2015 een geavanceerde compactcamera. Dit model is uitgerust met een 1-inch sensor en een 24-600mm lens. Daarnaast kan je rekenen op een krachtige 25x optische zoom, ondersteuning van WiFi en NFC en een 20-megapixel beeldresolutie. Dankzij de Optical Image Stabilizer corrigeert de camera automatisch en tevens garandeert het scherpe en gedetailleerde foto's en video's, zelfs als je opnamen maakt met volledige zoom of zonder statief bij weinig licht. Je films zijn bovendien zeer stabiel dankzij de 5-assige filmstabilisatie. Middels het 3,2-inch kantelbare LCD-touchscreen met hoge resolutie en de uitgebreide reeks draaiknoppen en aanpassingsmogelijkheden van de PowerShot G3 X heb je alles bij de hand om je creativiteit de vrije loop te laten. Daarnaast heb je meteen toegang tot de belangrijkste instellingen met de soepel te bedienen Lens Control Ring. De Canon PowerShot G3 X is tot slot stof- en waterbestendig. 

Canon PowerShot G3 X
Canon PowerShot G3 X

8. Sony Cyber-shot DSC-RX10 II

De Sony Cyber-shot DSC-RX10 II is een professionele bridge-camera met een 1-inch Exmor RS CMOS-sensor met high-speed dataverwerking, en een bijhorend hoog professioneel prijskaartje van 1.599 euro. Je krijgt de beschikking over professionele functionaliteiten als 40x super slow motion-opnamemodus (tot 960 fps), RAW-opnamemodus, een ultra-fast anti-distortion shutter (met een maximale snelheid van 1/32.000 per seconde) en een 4K-video-opnamemodus. Deze opvolger van de Sony DSC-RX10 is verder voorzien van een ingebouwde flitser en een verbeterd Fast Intelligent AF-systeem, voor high-speed en hoge precisie contrastdetectie bij opnames van bewegende beelden. Daarnaast beschikt de RX10 II over een high-contrast XGA OLED Tru-Finder (een viewfinder met een resolutie van 2,35 miljoen pixels), voor heldere previews en afspeelmogelijkheden van je opnames. Ondersteuning van WiFi en NFC maakt het tot slot mogelijk om snel je video's en opnames te delen via je sociale netwerken.

Sony Cyber-shot DSC-RX10 II
Sony Cyber-shot DSC-RX10 II

9. Olympus Stylus 1s

Olympus bracht in 2015 de Olympus Stylus 1s op de markt, een compactcamera met veel van de mogelijkheden van geavanceerde instap-DSLR-camera's. Dit model biedt een grote electronische zoeker met 1,44 miljoen pixels en oogsensor. en 12-megapixel sensor, een 10,7 x optische zoom met een bereik van 28-300 mm (35mm equivalent) en een constante lichtsterkte van f/2.8. De Step Zoom-functie zorgt voor het moeiteloos schakelen naar verschillende 35mm equivalent brandpuntsafstanden. De Olympus Stylus 1s bedien je onder meer via het verstelbare 3-inch touchscreen en met de Hybrid Control Ring (om snel een instelling te wijzigen zonder je ogen van het onderwerp te hoeven halen). Daarnaast biedt de camera verschillende fysieke toetsen en draaiwieltjes. Tot slot biedt de Stylus 1s een Full HD-videorecorder, een RAW-opnamemodus en WiFi-ondersteuning. 

Olympus Stylus 1s
Olympus Stylus 1s

10. Samsung NX500

Samsung liet in 2015 op cameragebied bijzonder weinig van zich horen. Begin 2015 zag nog wel de Samsung NX500, een 'selfie-systeemcamera' het levenslicht. De NX500 is voorzien van kantelbaar 3-inch AMOLED-touchscreen, waardoor je eenvoudig selfies kan maken. Dankzij ondersteuning van WiFi, Bluetooth en NFC kan je beelden en videobestanden snel versturen naar je smartphone of tablet. De hoge resolutie 28MP Back Side Illumination APS-C sensor zorgt daarnaast voor gedetailleerde beelden, ook bij weinig licht. De NX500 is ook uitgerust met een DRIMeV processor, die zorgt voor snellere prestaties, een levendige kleurenreproductie en goede ruisonderdrukking. De slimme Samsung Auto Shot (SAS)-functie herkent tot slot bewegingen, waarmee de NX500 zelf bepaalt wat het beste moment is om het beeld vast te leggen.

Samsung NX500
Samsung NX500

portablegear.nl