Interessant:

Top 10 mobiele games van 2013

achtergrond 23 december 2013 om 10:51

Mobiel gamen nam in 2013 wederom enorm toe. PortableGear zet tien van de populairste mobiele games van afgelopen jaar voor je op een rij.

1. Plants vs. Zombies 2

Plants vs. Zombies 2 (iOS, Android) van PopCap Games verscheen in augustus 2013 wereldwijd als free-to-play game en werd binnen twee weken al 25 miljoen keer gedownload. Het spel is gebaseerd op de bekende gameplay uit het origineel en bestaat in eerste instantie uit drie werelden. De game (die de Spike VGX Award voor beste mobiele game van 2013 won) wordt regelmatig voorzien van extra werelden vol nieuwe levels, planten, zombies en uitdagingen. Het overgrote deel van Plants vs. Zombies 2 is gratis om te spelen, dus ook zonder te betalen kun je in elk level van elke wereld elke zombie verslaan, belooft PopCap. Daarnaast kun je allerlei verbeteringen en game-items kopen: een gratis spel met in-app aankopen blijkt lucratiever te zijn dan een spel tegen betaling aanbieden.

Plants vs. Zombies 2
Plants vs. Zombies 2

2. Angry Birds Star Wars II

De Finse developer Rovio bracht in september 2013 Angry Bird Star Wars II (iOS, Android, Windows Phone) uit, dat net als alle voorgaande Angry Birds-delen, weer bijzonder succesvol was. Het spel bevat meer dan 30 speelbare karakters uit Star Wars, waaronder Yoda en Jango Fett. Voor het eerst in een Angry Birds-spel kon je kiezen of je met de vogels of de varkens ("Join the Pork Side") speelt. De varkens nemen de karakters aan van de slechterikken uit Star Wars, waaronder Darth Maul, Darth Vader en General Grievous. Tot slot sloot Rovio een deal met speelgoedfabrikant Hasbro om meer dan 30 zogenaamde TELEPODS-figuurtjes uit te brengen. Deze figuurtjes kan je voor de camera van je smartphone of tablet houden om ze in te 'scannen': je kan dan vervolgens direct met dit karakter het spel spelen.

Angry Birds Star Wars II
Angry Birds Star Wars II

3. Real Racing 3

Na herhaaldelijk te zijn uitgesteld verscheen in februari 2013 eindelijk de racegame Real Racing 3 (iOS, Android, BlackBerry 10). Het spel werd in eerste instantie al getoond bij de presentatie van de iPhone 5 in februari 2012 en nogmaals bij de introductie van de iPad mini in oktober 2012. Apple had een goede reden om deze game telkens te tonen, want het is één van de grafisch allerindrukwekkendste games die momenteel verkrijgbaar zijn - en Apple wilde even tonen dat haar apparaten deze grafische krachtpatser prima aan konden. Tot slot ondersteunt Real Racing 3 multiplayer via de nieuwe Time Shifted Multiplayer-modus.

Real Racing 3
Real Racing 3

4.  Infinity Blade 3

Tegelijkertijd met de introductie van iPhone 5S en iPhone 5C zag in september 2013 ook de actiegame Infinity Blade 3 (iOS) het levenslicht. In het grafisch indrukwekkende spel kan je gebruik maken van eenvoudige tikbewegingen om moeiteloos te navigeren en op ontdekking te gaan tijdens het zoeken naar verzamelbare objecten zoals schatten, zwaarden, schilden, pantsers en andere magische beloningen. Er zijn nu twee speelbare karakters (de legendarische Siris en de geheimzinnige krijgerdievegge Isa, elk met hun eigen unieke vechtstijl) en een geheel nieuwe doelenfunctie laat je kostbare fiches verdienen die je kan uitgeven aan sleutels, schatkaarten, raderen van fortuin en andere, zeldzame in-game voorwerpen. Infinity Blade 3 gaf een goed voorbeeld van de grafische kracht van de nieuwe iPhones. 

Infinity Blade 3
Infinity Blade 3

5. Asphalt 8: Airborne

In augustus 2013 verscheen de racegame Asphalt 8: Airborne (iOS, Android, Windows Phone 8) van het Franse Gameloft. Dit spel is net als het concurrerende Real Racing 3 grafisch bijzonder indrukwekkend.  De game bevat 47 hoogwaardige wagens (waarvan 80 procent nieuw) en nieuwe hifi-motorgeluiden voor een realistische audiobeleving. Je kan racen in negen verschillende omgevingen als Venetië, Frans-Guyana, IJsland, de woestijn van Nevada en meer spannende locaties: alle parcoursen zijn ook beschikbaar in spiegelbeeld. De game kent daarnaast onder meer 8 nieuwe seizoenen & 180 events in de carrière-modus. Gelijktijdige multiplayer is mogelijk met maximaal acht tegenstanders. Tot slot is voor deze opvolger van Asphalt 7: Heat (uit 2012) gebruikgemaakt van gelicentieerde muziek met tracks van Bloc Party, Mutemath en The Crystal Method.

Asphalt 8: Airborne
Asphalt 8: Airborne

6. XCOM: Enemy Unknown

In juni 2013 bracht 2K Games het tactische turn-based strategiespel XCOM: Enemy Known (dat in 2012 reeds verscheen voor de PC en consoles) uit voor iOS. In XCOM: Enemy Unknown wordt de aarde, zoals de titel al doet vermoeden, bedreigd door een onbekende vijand. Alle regeringen van de aarde vormen daarom een paramilitaire elite-organisatie onder de naam XCOM. De speler is de commandant van XCOM: je moet een basis bouwen, alientechnologieen onderzoeken en je soldaten leiden in de strijd tegen de aliens. XCOM is een turn-based strategiespel, waarbij je omstebeurt één van je troepen een commando geeft. Het spel is de opvolger van de gelijknamige DOS-klassieker uit 1994. De game is bijzonder verslavend, maar is met een prijs van  € 17,99 tegelijkertijd ook één van de duurste iOS-games van 2013.

XCOM: Enemy Unknown
XCOM: Enemy Unknown

7. Halo: Spartan Assault

In juni 2013 verscheen - exclusief voor Windows Phone 8 en Windows 8 - Halo: Spartan Assault. De game is geen 3D-shooter, zoals voorgaande Halo-games, maar een top-down actie-schietspel. Het spel biedt een unieke combinatie van touch- en console-achtige controls voor eenvoudige pick-up-en-play gaming, met daarbij de mogelijke flexibiliteit van bediening via toetsenbord of muis op Windows 8-PC's en tablets. Het verhaal van Halo: Spartan Assault speelt tussen Halo 3 en Halo 4. Je kan spelen als Commander Sarah Palmer of als Spartan Davis. De single-player campagne van het spel heeft 25 missies. Verder is het mogelijk om tegen vrienden te spelen via Leaderboards of om deel te nemen in wekelijkse challenges. Spelers van Spartan Assault kunnen ook experience-punten, nieuwe achievements en nieuwe emblemen voor Halo 4 halen. Het spel was zo succesvol dat Microsoft al snel een nieuwe editie voor de Xbox 360 en Xbox One aankondigde.

Halo: Spartaun Assault
Halo: Spartaun Assault

8. Leisure Suit Larry: Reloaded

In juli 2013 verscheen Leisure Suit Larry: Reloaded (iOS, Android), een remake van het eerste deel (Leisure Suit Larry in the Land of the Lounge Lizards) uit de klassieke Leisure Suit Larry-adventurenserie, dat verscheen in 1987. De remake bevat ten opzichte van het origineel uitgebreidere puzzels en locaties, fraaie nieuwe high-end achtergronden, meer dan 3.000 frames handgetekende animaties en een geheel nieuwe Vegas-achtige achtergrondmuziek. De stemmen in het spel zijn ingesproken door de originele cast die eerder Leisure Suit Larry-games in sprak. Het redesign stond onder toezicht van Al Lowe (de oorspronkelijke bedenker van Leisure Suit Larry).

Leisure Suit Larry: Reloaded
Leisure Suit Larry: Reloaded

9. Cut the Rope 2

Het originele Cut the Rope, uitgebracht in 2010, is een van de allerpopulairste mobiele games ooit, dus het was geen wonder dat er in december 2013 met Cut the Rope 2 een officiele opvolger voor het spel verscheen. In Cut the Rope moet je snoepjes aan het wezen Om Nom voeren door touwtjes door te knippen. In totaal hebben alle spelers van voorgaande Cut the Rope-games samen inmiddels meer dan 60 miljard touwtjes doorgeknipt met een snelheid van 42.000 touwtjes per seconde: Om Nom heeft al bijna 20 miljard snoepjes veroberd. Cut the Rope 2 geeft "nieuwe twists" aan de klassieke gameplay en in het spel worden nieuwe karakters geintroduceerd (de 'Nommies').

Cut the Rope 2
Cut the Rope 2

10. Shadownrun Returns

In september 2013 verscheen, dankzij financiering uit een Kickstarter-actie, Shadowrun Returns (iOS/iPad-exclusief, Android), een indrukwekkende terugkeer van de de futuristsche tactische cyberpunk-rpg Shadowrun uit 1989. De game speelt in het jaar 2054 (waarin elven, trollen, orken en dwergen tussen mensen rondlopen en meedegenloze bedrijven maatschappijbepalend zijn). De speler speelt een 'shadowrunner', een soort huurmoordenaar die ook voor andere duistere zaakjes kan worden ingezet. Shadowrun Returns, dat werd ontworpen door Jordan Weisman, die ook de originele game bedacht, is één van de sfeervolste mobiele games van 2013.

Shadowrun Returns
Shadowrun Returns

portablegear.nl