Interessant:

YouTube profiteert van smartphone-groei

nieuws 21 maart 2013 om 09:41

Google heeft bekendgemaakt dat videodienst YouTube momenteel per maand meer dan 1 miljard bezoekers heeft. Dit nieuwe record is grotendeels te danken aan de groei van bezoekers die YouTube raadplegen op smartphone of tablet.

Google zegt dat "bijna één op de twee mensen die internet gebruikt YouTube bezoekt". Daarnaast beweert Google "dat als YouTube een land zou zijn het het derde grootste land zou zijn, na China en India".

Volgens onderzoeksbureau Nielsen groeit het smartphonebezit in de Verenigde Staten vooral onder jongvolwassenen (tussen de 18 en 34 jaar). Deze groep is een belangrijk onderdeel van wat Nielsen "Generatie C" noemt, een groep die niet wordt gedefinieerd door een leeftijdscategorie, maar door (internet)connectiviteit. 

Uit onderzoek van Google zelf blijkt dat 74 procent van Generatie C vorig jaar YouTube-video's op de smartphone bekeek. Dat was bijna evenveel als het aantal gebruikers dat YouTube op de PC raadpleegde. Verder blijkt dat 67 procent van Generatie C YouTube-video's bekijkt op twee apparaten (bijvoorbeeld naast de smartphone ook op tablet of laptop) of meer, in tegenstelling tot 53 procent van de algemene populatie. 

De groei van het smartphonebezit heeft uiteindelijk een positief effect op het aantal mobiele bezoekers van YouTube. Apple stopte in 2012 overigens met het meeleveren van een voorgeinstalleerde YouTube-app op de iPhone 5; de app is echter nog gewoon gratis te downloaden in de iTunes App Store.

YouTube infographic: 1 miljard bezoekers per maand
YouTube infographic: 1 miljard bezoekers per maand

Google Agency Blog