Interessant:

MWC trend 1: Mobile Internet Devices

nieuws 17 februari 2009 om 12:13

Niet alleen telefoons zijn populair op het Mobile World Congress 2009 in Barcelona; ook Mobile Internet Devices (kortweg MIDs) lijken een sterke comeback te maken.

Mobile Internet Tablets hebben de grote massa nooit echt kunnen bereiken. De beperkte functionaliteiten, de toch wel grote omvang en de vaak relatieve hoge prijs stonden een doorbraak vaak in de weg.

Fujitsu Lifebook U2010

In het kielzog van de enorme populariteit van de goedkope en compacte mini-laptops, ook wel bekend als netbooks, proberen verschillende fabrikanten echter weer een comeback te maken met soortgelijke geavanceerde apparaten, maar ditmaal onder de naam Mobile Internet Devices (MIDs). Deze toestellen liggen qua vormgeving tussen netbooks en Internet Tablets in; sommige MIDs beschikken over een toetsenbord, andere alleen over een touchscreen.

Spil in het web bij het pushen van MIDs is chipfabrikant Intel. De Mobile Internet Devices maken namelijk gebruik van de Intel Atom-processor; dat is dezelfde eenvoudige, maar daardoor wel relatief goedkope, chip die in netbooks wordt gebruikt. MIDs zijn daardoor net als netbooks zeer geschikt voor minder zware taken, zoals tekstverwerken en natuurlijk vooral internet. Uiteraard ondersteunen vrijwel alle MIDs ook WiFi voor draadloos internet onderweg en daarnaast beschikken ze over een relatieve lange accuduur ten op zichte van de traditionele laptops. Vanwege de vele overeenkomsten tussen netbooks en MIDs worden ze allebei ook wel UMPCs (Ultra Mobile PCs) genoemd.

Lenovo IdeaPad U8

Op de Intel-stand op het Mobile World Congress waren onder meer MIDs te zien van fabrikanten BenQ, Compal, Panasonic, Sharp, Lenovo en Fujitsu. Het is nog niet bekend of deze MIDs op de Nederlandse markt komen.

portablegear.nl