Interessant:

Nokia neemt Alcatel-Lucent over

nieuws 15 april 2015 om 09:38

Het Finse Nokia neemt het Franse Alcatel-Lucent over voor een bedrag van 15,6 miljard euro. Het hoofdkantoor van het gezamelijke nieuwe bedrijf, dat doorgaat onder de naam Nokia, komt in Finland te staan.

Nokia en Alcatel-Lucent maakten eerder bekend de intentie te hebben te gaan samenwerken, maar de deal is sneller afgerond dan verwacht. De raden van bestuur van beide bedrijven hebben de deal al goedgekeurd, maar het is nog even afwachten of de Franse toezichthouder de deal goedkeurt. Volgens de bedrijven zal "het gecombineerde bedrijf een unieke positie hebben om de fundatie van een vloeiende connectiviteit voor iedereen te creeren, ongeacht waar ze zich bevinden".

Nokia verkocht in 2013 haar apparaten- en dienstenafdeling (waaronder de de Lumia-smartphones afdeling) aan Microsoft voor 5,5 miljard euro. Ook mag Microsoft de Nokia-merknaam blijven gebruiken voor low-end telefoons. Nokia zelf richt zich nu, net als Alcatel-Lucent, op telecommunicatienetwerken. Samen met Alcatel-Lucent wordt Nokia een van de grootste Europese spelers (naast het Zweedse Ericsson) op deze markt. Sporadisch brengt Nokia ook nog producten onder haar eigen naam op de markt, zoals de Nokia N1-tablet. Tot slot heeft Nokia officieel bekendgemaakt dat het bekijkt of het haar HERE-navigatiediensten kan verkopen.

Nokia N1
Nokia N1

NRC