Interessant:

NSA bekeek 200 miljoen sms'jes per dag

nieuws 21 januari 2014 om 10:27

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA zou sinds april 2011 tegen de 200 miljoen sms-berichten per dag hebben gemonitord. Dat melden Britse media op basis van gegevens van klokkenluider Edward Snowden.

De Britse krant The Guardian en de Britse tv-zender Channel 4 News hebben uit de gelekte gegevens van Snowden opgemaakt dat de NSA een project had met codenaam Disfire, "waarmee het vrijwel alle data kon verzamelen". Volgens de Britten was het monitoren van sms-berichten "een goudmijn van gegevens" voor de Amerikaanse inlichtingendienst. De NSA zou vanaf april 2011 gemiddeld zo'n 194 miljoen sms'jes per dag hebben onderschept.

Met het Dishfire-project kon de NSA niet alleen de inhoud van sms'jes bekijken, maar ook additionele metadata, zoals de verzendlocatie, de ontvanger en welke netwerken werden gebruikt - allemaal handige informatie voor spionnen. In Groot-Brittanië is normaal een gerechtelijk bevel nodig om de inhoud van een sms-bericht te mogen inzien.

De NSA bevestigt het bestaan van de Dishfire en eveneens dat met dit project SMS-data wordt verzameld, maar zegt daarnaast zich aan de Amerikaanse wetgeving te houden - deze wetten gelden natuurlijk niet in het buitenland.

Begin juni 2013 lekte uit dat er in de Verenigde Staten een afluisterschandaal gaande is: middels het PRISM-programma wordt door de NSA de data van de belangrijkste internetbedrijven in de gaten gehouden en worden honderden mobieltjes afgetapt. In Nederland verklaarde minister Plasterk dat de AIVD geen gebruik maakt van PRISM, maar de NSA zou niettemin 1,8 miljoen telefoongesprekken in Nederland hebben onderschept. Daarnaast bespioneerde de NSA het pornokijkgedrag van radicale moslims (om hen te kunnen chanteren) en hackten Amerikaanse spionnen iPhones.

Cellular-news