Interessant:

Nederlandse simkaartfabrikant Gemalto gehackt door NSA

nieuws 23 februari 2015 om 09:42

Gemalto, een Nederlandse fabrikant van simkaarten gevestigd in Amsterdam, is gehackt door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Gemalto maakt onder meer simkaarten voor Vodafone en T-Mobile.

Dat blijkt uit nieuwe documenten van klokkenluider Edward Snowden. Met de hack kreeg de NSA toegang tot encryptie-codes, dat zijn codes waarmee telefoonverkeer wordt beveiligd. Met deze gegevens kan de NSA telefoonverkeer dat gebruikt maakt van de gehackte simkaarten onderscheppen en ontcijferen, zonder dat zij daarbij medewerking van overheden of telecomproviders nodig hebben. Gemalto maakt twee miljard simkaarten per jaar, onder andere voor T-Mobile en Vodafone.

Begin juni 2013 lekte uit dat er in de Verenigde Staten een afluisterschandaal gaande is: middels het PRISM-programma wordt door de NSA de data van de belangrijkste internetbedrijven in de gaten gehouden en worden honderden mobieltjes afgetapt. De inlichtingendienst zou 200 miljoen sms'jes per dag monitoren.

In Nederland verklaarde minister Plasterk dat de AIVD geen gebruik maakt van PRISM, maar de NSA zou niettemin 1,8 miljoen telefoongesprekken in Nederland hebben onderschept. Daarnaast bespioneerde de NSA hetpornokijkgedrag van radicale moslims (om hen te kunnen chanteren) en hackten Amerikaanse spionnen iPhones.

De Volkskrant