VS luisterde honderden mobieltjes af
In de Verenigde Staten is een afluisterschandaal aan het licht gekomen: de overheid heeft honderden mobieltjes van Verizon-gebruikers afgeluisterd. Daarnaast lekte ook het PRISM-programma uit, waarmee internetdata wordt verzameld.
Uit uitgelekte documenten blijkt dat de Amerikaanse overheid na de aanslagen van 9/11 op het World Trade Center "in de strijd tegen terrorisme" honderden miljoenen gesprekken van Verizon-gebruikers heeft afgeluisterd. Waarschijnlijk zijn ook gesprekken bij andere Amerikaanse telecomoperators afgetapt, maar dat is niet bewezen. De overheid zou de gesprekken voornamelijk hebben vastgelegd "op zoek naar patronen die wijzen op terrorisme".
Verder onthulde de Amerikaanse krant The Washington Post en de Britse krant The Guardian dat dat er in de VS een zogenaamd PRISM-programma actief is, waarmee zowel de NSA (National Security Agency) en de FBI data - zoals audio, video, foto's, e-mails, documenten en inloggegevens - van de belangrijkste internetbedrijven (Google, Apple, Microsoft, Yahoo, Facebook) kunnen bekijken om de bewegingen en contacten van een "verdachte persoon" te analyseren. Google, Facebook, Yahoo, Microsoft en Apple zeggen echter dat ze de regering niet direct toegang geven tot hun data.
Het verzamelen van de gegevens begon onder president George W. Bush en is onder president Barack Obama gewoon doorgegaan. De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner, wil van Obama uitleg waarom het verzamelen van de miljoenen gegevens nodig is.
Begin 2012 was er in de VS protest tegen een omsteden anti-piraterijwet, die volgens critici in de toekomst het gratis en open internationale internet zal schenden door nieuwe censuurmogelijkheden. In Nederland worden er jaarlijks rond de 20.000 mobiele nummers afgeluisterd.