Interessant:

Wikipedia op zwart tegen anti-piraterijwet

nieuws 17 januari 2012 om 09:40

De Engelstalige Wikipedia gaat morgen 24 uur op zwart als protest tegen de 'Stop Online Piracy Act' (SOPA), een anti-piraterijwet die mogelijk in de Verenigde Staten wordt ingevoerd.

De SOPA-wet is echter nog niet goedgekeurd. Met de wet zou het voor de (Amerikaanse) Justitie mogelijk zijn om onder meer providers en advertentienetwerken te dwingen websites offline te halen die auteursrechten zouden schenden. Velen zien de wet echter als een schending van het Amerikaanse 'First Amendment' (freedom of speech) en denken dat de SOPA-wet in de toekomst het gratis en open internationale internet zal schenden door nieuwe censuurmogelijkheden.

"Wikipedians wereldwijd hebben hun bezwaren tegen deze destructieve wetgeving bekendgemaakt", zegt Jimmy Wales, oprichter van Wikipedia. "Dit is een zeer bijzondere actie voor onze community. Het spijt ons dat Wikipedia even niet toegankelijk is, maar we kunnen niet negeren dat de SOPA-wet de vrijheid van meningsuiting in de Verenigde Staten en daarbuiten bedreigt en een precedent schept voor de wereldwijde censuur van internet".

Wikimedia Foundation