Interessant:

Apple: iMessage en FaceTime niet afgeluisterd

nieuws 17 juni 2013 om 11:38

Apple heeft officieel commentaar gegeven op haar positie in het afluisterschandaal rondom het PRISM-programma in de VS. Apple zegt dat iMessage- en FaceTime-berichten niet kunnen worden afgeluisterd.

Eerder deze maand lekte uit dat de Amerikaanse inlichtingendiensten middels het zogenaamde PRISM-programma data verzamelen van de belangrijkste internetbedrijven en honderden mobieltjes aftappen, dit alles "in de strijd tegen terrorisme". Apple heeft aan de Amerikaanse overheid gevraagd of het enige informatie over de dataverzoeken openbaar mag maken en dat mag het in beperkte mate.

Tussen 1 december 2012 en 31 mei 2013 kreeg Apple van de Amerikaanse overheid tussen de 4.000 en 5.000 veroorzaken voor consumentendata. Hierbij werden tussen de 9.000 en 10.000 accounts of toestellen gespecificeerd. De oorrzaken van de verzoeken kunnen om van alles gaan, om politie-onderzoek naar criminaliteit, maar bijvoorbeeld ook om vermissende kinderen of Alzheimer-patienten te lokaliseren. Apple zegt altijd een juridisch team in te zetten om zo weinig mogelijk informatie vrij te geven, ongeacht de aard van het verzoek.

Verder zegt Apple "altijd de prioriteit te hebben gelegd op de bescherming van de persoonlijke data van consumenten. We verzamelen geen persoonlijke details van consumenten. Er zijn bepaalde categorieen informatie die we ook niet met de overheid delen omdat we die niet willen vrijgeven".

Informatie die Apple bijvoorbeeld niet zegt vrij te geven zijn conversaties via iMessage en FaceTime. Deze kan Apple ook niet vrijgeven, want ze worden beschermd door 'end-to-end' encryptie, waardoor alleen de zender en ontvanger het bericht kunnen lezen. Apple kan deze data niet decrypteren. Daarnaast worden ook de locatie, Maps-zoekopdrachten en Siri-veroorzaken van consumenten niet in "identificeerbare vorm" opgeslagen.

iPhone 5
iPhone 5

Apple