Britse geheime dienst hackte BlackBerry's op G20-top
Volgens de Britste krant The Guardian heeft de Britse geheime dienst op de G20-top in Londen in 2009 computers en mobieltjes van van buitenlandse politici afgetapt. Opmerkelijk is dat ook berichten van BlackBerry's konden worden gemonitord.
The Guardian zegt in het bezit te zijn van geheime documenten waarin wordt gesproken over de mogelijkheid van "opzienbare inlichtingen-capacititeiten" tijdens de G20-toppen in april en september 2009. Het bijzondere inlichtingen- en spionageprogramma tijdens deze toppen behelsde onder meer het opzetten van internetcafes (waar gebruik werd gemaakt van software om e-mails te onderscheppen en van key-logging software om op de computers van de deelnemers aan de conferentie te spioneren).
Daarnaast werden 45 analisten ingezet om 24 uur per dag in te gaten te houden wie wie belde tijdens de G20 en werd de Turkse minister van Financien (en 15 van zijn collega's) extra in de gaten gehouden. Ook werden verzoeken van de Amerikaanse inlichtingendienst, de NSA, om de leider van de Russische partij - Medvedev - af te luisteren ontvangen. Opmerkelijk is dat ook de e-mails en gesprekken van BlackBerry's van deelnemers konden worden gemonitord: het is niet duidelijk hoe de veelgeroemde BlackBerry-beveiliging is omzeild.
De documenten die The Guardian in handen heeft suggeren dat het afluisterplan werd goedgekeurd door de toenmalige minister-president, Gordon Brown. De informatie zou tijdens de top ook doorgebriefd zijn aan Britse ministers.
The Guardian onthulde eerder dat ook in de Verenigde Staten een afluisterschandaal gaande is: middels het PRISM-programma wordt de data van de belangrijkste internetbedrijven in de gaten gehouden en honderden mobieltjes afgetapt.