Interessant:

Microsoft maakt Windows 8.1 details officieel bekend

nieuws 30 mei 2013 om 19:37

Microsoft heeft officieel details naar buiten gebracht van Windows 8.1 (voorheen bekend onder codenaam Windows Blue), de gratis update voor Windows 8 die later dit jaar wordt uitgerold.

Met de Windows 8.1-update (die eerder uitlekte als Windows Blue) reageert Microsoft op de feedback van gebruikers van Windows 8 en voegt het tegelijkertijd nieuwe functionaliteiten toe aan het besturingssysteem. Microsoft belooft dat Windows 8.1 verbeteringen biedt op sleutelgebieden als personalisatie, ingebouwde apps, de Windows Store en de cloud-connectiviteit. Daarnaast zal Windows 8.1 meer management- en beveilingsopties bieden voor zakelijke gebruikers, maar daarover wordt later meer bekendgemaakt.

Wat betreft personalisatie is het nu mogelijk om van het lockscherm van je PC of tablet een fotoframe met wisselende afbeeldingen (vanaf je harddisk of vanuit de SkyDrive-cloud) te maken. Daarnaast kan je in deze versie met de ingebouwde camera foto's direct vanuit het lockscherm maken, zonder te hoeven inloggen. Windows 8.1 biedt ook meer kleuren en achtergronden voor het startscherm, inclusief geanimeerde achtergronden. Je desktop-achtergrond kan nu ook hetzelfde zijn als de achtergrond van je startscherm. Verder zijn er nu 'live tiles' in verschillende groottes, zodat je het startscherm nog meer naar je eigen wensen kan inrichten.

Windows 8.1
Windows 8.1

Qua apps beschikt Windows 8.1 onder meer over een vernieuwde Photos-app met nieuwe bewerkingsmogelijkheden, waarmee je foto's direct kan aanpassen in de Photos-app of ze openen vanuit andere locaties als Mail, SkyDrive en de Camera-apps. Bestanden zijn direct te bewaren op de SkyDrive-cloudservice. Deze bestanden zijn ook offline toegankelijk. Daarnaast komt Windows 8.1 met de vernieuwde Internet Explorer 11-browser voor nog betere prestaties en snellere laadtijden.

Belangrijkste vernieuwing in Windows 8.1 tot slot is de terugkeer van de startknop met het bekende Windows-logo. Deze startknop verschijnt elke keer als je met de cursor over de linker onderzijde van het scherm gaat en is altijd zichtbaar in de taakbalk op de desktop: als je erop klikt ga je naar het (moderne) startscherm. Nieuwe apps worden verder niet meer standaard op het startscherm getoond: in plaats daarvan vind je ze nu gemarkeerd als "new app" onder "apps view" en kan je kiezen of je ze op je startscherm wil plaatsen.

Windows 8.1 is momenteel nog in ontwikkeling en verdere details worden later bekendgemaakt. Microsoft rolt de update "later dit jaar" officieel uit.

Windows Blog