Interessant:

Intel Atom-chip zoekt nieuwe markten

nieuws 28 maart 2012 om 11:43

Met de opkomst van tablets, is de verkoop van netbooks - en daarmee van de Intel Atom-processor - enorm gedaald. Intel richt zich met de huidige Atom-processor daarom nu vooral op opkomende markten.

De verkoop van tablets is (met veel dank aan de iPad) de netbookverkoop inmiddels gepasseerd†en alle belangrijke netbookfabrikanten (Acer, Asus, Dell, Lenovo, Samsung) hebben inmiddels laten weten te stoppen met netbooks en/of de aandacht meer te gaan richten op tablets.

Aangezien 90 procent van netbooks is voorzien van een Intel Atom-processor, is ook de afzet van deze processor verminderd door de krimpende afzet van netbooks. Het merendeel van de tablets wordt momenteel voorzien van een concurrerende ARM-processor. Volgens onderzoeksbureau†Mercury Research neemt de verkoop van Atom-chips flink af: in Q1 van 2011 zou de afname 7 procent ten opzichte van 2010 hebben bedragen, gevolgd door afnames (allen ten opzichte van 2010) van 14 procent in Q2, 28 procent in Q3 en 59 procent in Q4.

Volgens Mercury Research zou zelfs in opkomende markten de verkoop van Intel Atom-chips zijn afgenomen, omdat men voor betere processors kiest. Intel geeft toe dat de verkoop van Intel Atom-netbooks in een dal zit, maar denkt dat het product nog wel bestaansrecht heeft. "Op sommige locaties, zoals in Zuid-Amerika,†Zuidoost-AziŽ en sommige delen van Europa zien we nog enige groei. Ook is er een speciaal schoolprogramma waarvoor netbooks worden gebruikt. De markt voor netbooks bedraagt nog altijd tientallen miljoenen per jaar", aldus Kathryn Gill,†een woordvoerster van Intel.

Gill meldt verder dat er dit jaar ook smartphones en tablets komen met een Intel Atom-processor, en "dat de Atom-processor niet alleen voor netbooks is". Gill doelt hiermee op de opkomende Intel Medfield-processor, maar vooralsnog is er geen enkel product met deze processor officieel op de markt gekomen. Intel sloot al wel een deal met Motorola voor het gebruik van deze chip. Tot die tijd zijn netbooks echter de enige echte Atom-producten.

Notebook Review