Interessant:

Olympus verborg miljardenverlies

nieuws 8 november 2011 om 11:16

De Japanse camerafabrikant Olympus is ernstig in de problemen gekomen wegens langdurige boekhoudfraude: het verborg sinds de jaren '90 miljardenverliezen, als gevolg van mislukte investeringen, in de boekhouding.

De megafraude kwam enkele weken geleden aan het licht na het ontslag van Olympus-topman Michael Woodford (de eerste Olympus CEO van buiten Japan), die een onderzoek naar de discutabele boekhouding wilde instellen. Volgens Woodford is hij daarom ontslagen.

Olympus zou twintig jaar lang verliezen hebben verzwegen. Het verborg verliezen op investeringen door deze in de boekhouding op te nemen als kosten bij overnames. Een van de discutabele gevallen is de aankoop voor 1,6 miljard euro van Gyrus (een Britse fabrikant van medische apparatuur) in 2008. Hierbij zou bijna 500 miljoen euro aan adviseurskosten zijn betaald. Ook zou Olympus in dit jaar 562 miljoen euro hebben betaald voor de overname van drie kleine lokale bedrijven. Deze bedragen zouden echter zijn gebruikt om de verliezen op andere investeringen af te schrijven.

De huidigde Olympus-topman Shuichi Takayama heeft de fraude inmiddels toegegeven. Daardoor is het Japanse bedrijf ernstig in de problemen gekomen. Sinds het ontslag van Woodford daalde het aandeel van Olympus met 29 procent en verloor het bedrijf 70 procent (bijna 4,4 miljard euro) van haar marktwaarde. Daarnaast kunnen de topmensen en de accountants van het bedrijf vervolgd worden voor fraude en zullen aandeelhouders waarschijnlijk rechtszaken tegen Olympus beginnen.

Analisten en beleggers zijn bezorgd over de toekomst van Olympus, dat in 1919 werd opgericht. Het boekhoudschandaal is een van de grootste beursschandalen in Japan sinds de jaren '90, toen onder meer Yamaichi Securities (een financieel handelshuis) failliet ging.

Ook met Olympus' Amerikaanse concurrent Kodak gaat het niet goed: vorige maand bleek dat Kodak aan de rand van een faillissement zit. Bij Kodak is dit echter niet gevolg van fraude, maar van tegenvallende bedrijfsresultaten.

Reuters