Interessant:

Sony investeert 500 miljoen euro in Olympus

nieuws 28 september 2012 om 15:22

Sony investeert 50 miljard yen (bijna 500 miljoen euro) in het door financiŽle en boekhoudige problemen geplaagde Olympus. De twee Japanse bedrijven gaan verder samenwerken op het gebied van medische apparatuur.

Al sinds juni ging het gerucht dat Sony een aanzienlijk bedrag zou willen investeren in Olympus. Panasonic en†Fujifilm zouden ook in de race zijn geweest om in Olympus te investeren, maar zouden zijn afgehaakt. Sony investeert nu dus wel daadwerkelijk 50 miljard yen (498 miljoen euro) in Olympus.

Met deze investering krijgt Sony een aanzienlijk deel van de aandelen van Olympus in handen: het wordt met 11,46 procent van de aandelen zelfs Olympus' grootste aandeelhouder. Sony en Olympus willen zich samen vooral richten op de ontwikkeling van medische apparatuur,†ťťn van Olympus' sterkste bedrijfsonderdelen. Ook zouden de bedrijven willen gaan samenwerken op het gebied van digitale camera's.

De investering is voor Sony interessant, omdat de markt van medische apparatuur stabieler is dan de grillige consumentenmarkt. Voor Olympus is de investering van Sony noodzakelijk om het hoofd boven water te houden. Het bedrijf verkeert in de financiŽle†probleem sinds eind 2011 een†langdurige boekhoudfraude aan het licht kwam: Olympus zou jaren aan miljardenverliezen†in de administratie hebben verborgen. Daarnaast gingen er zelfs geruchten dat Olympus banden had met de Yakuza, de Japanse maffia.

"We gaan op een agressieve manier werken aan de groei van onze medische business. Het doel is om deze tak te ontwikkelen tot een van de belangrijkste pilaren in ons zakelijke portfolio", aldus Kazuo Hirai, CEO van Sony.

Reuters