Interessant:

Kodak aan rand van faillissement

nieuws 3 oktober 2011 om 10:08

Kodak, het Amerikaanse bedrijf dat sinds 1881 een van de pioneers was in de fotografie, staat aan de rand van een faillissement. Het bedrijf is nog maar 146 miljoen euro waard; terwijl dit in 1997 nog 21 miljard euro was, aldus Pocket-lint.

Afgelopen vrijdag kelderde de koers van Kodak op de Amerikaanse beurs naar een dieptepunt van 0,75 ($ 1,02) per aandeel. De enorme keldering van de beurskoers leidde gelijk tot geruchten dat een bankroet van Kodak ophanden zou zijn. In een reactie op deze beursgeruchten verklaarde het bedrijf: "Kodak zal zorgen dat het alle verplichtingen nakomt en is niet van plan om een faillissement aan te vragen".

Kodak huurt wel een adviesbureau in voor een "interne herstructurering" om uit de huidige problemen te komen. Ook heeft het hoop geld te verdienen met de verkoop van enkele interessante patenten uit het portfolio. Het bedrijf wist de laatste vier jaar geen winst te halen, waardoor de beurskoers bleef dalen. Ook heeft het moeite om de concurrentie bij te houden; vooral de omschakeling van analoge naar digitale fotografie zorgde voor veel problemen.

Kodak werd in 1881 opgericht onder de naam Eastman Dry Plate Company. In 1888 maakte het furore met de eerste publiekscamera - de Kodak -, waarna de bedrijfsnaam wijzigde in Eastman Kodak Company, kortweg Kodak. Het zou, vooral voor nostalgici, tragisch zijn als een van pioneers op het gebied van fotografie zou verdwijnen.

Pocket-lint.com