Interessant:

Panasonic heeft interesse in Olympus

nieuws 15 juni 2012 om 14:03

Panasonic wil mogelijk 365 miljoen dollar (ruim 500 miljoen euro) investeren in haar concurrent Olympus (dat door fraudezaken wordt gekweld) om zo een meerderheidsaandeel in Olympus te verwerven.

Het Japanse Olympus heeft moeite het hoofd boven water te houden sinds eind 2011 aan het licht kwam dat het bedrijf jarenlang miljardenverliezen in de boekhouding verborg. Er gingen zelfs geruchten dat Olympus banden had met de Yakuza, de Japanse maffia. Olympus maakte deze maand bekend 2.500 werknemers te moeten ontslaan om te kunnen voortbestaan. 

Daarnaast hoopt Olympus dat haar Japanse concurrenten Sony of Panasonic in het bedrijf willen investeren, om zo weer aan de nodige cash-flow te komen. Panasonic, dat in haar meeste recente boekjaar ook grote verliezen leed (vooral op de markt voor televisies), lijkt de meest serieuze kandidaat.

Panasonic zou vooral geinteresseerd zijn in Olympus vanwege Olympus' aandelen in de gezondheidsindustrie, die op termijn stabielere inkomsten zouden kunnen genereren. Naar verluidt zou Panasonic bereid zijn zo'n 500 miljoen euro in Olympus te investeren - maar dat is nog niet door een van beide partijen bevestigd. Olympus zou als apart merk blijven bestaan en zou vooral nauw willen samenwerken met Panasonic.

Het eveneens Japanse Fujifilm deed eerder een bod op Olympus, maar dat werd afgeslagen - volgens de CEO van Fujifilm omdat Olympus liever zelfstandig wil blijven bestaan.

Reuters