Interessant:

KPN: afbouw datalimieten in volle gang

nieuws 26 juli 2011 om 11:24

KPN heeft haar aandeelhouders belooft dat er kleinere datalimieten komen en dat "binnen 2 jaar al haar Nederlandse mobiele klanten gemigreerd zijn naar duurdere databundels".

Dat heeft KPN CEO Eelco Blok gezegd als toelichting op de kwartaalcijfers van het telecomconcern. Opmerkelijk is dat de winst van KPN in Nederland daalt, terwijl deze in BelgiŽ en Duitsland juist stijgt. Volgens Blok komt dat doordat er in die landen minder smartphones worden gebruikt en er minder gebruik wordt gemaakt van apps voor gratis messaging (zoals WhatsApp). Volgens KPN worden nieuwe telecom-ontwikkelingen in Nederland sneller opgepakt dan in de omringende landen.

Aangezien de nieuwe ontwikkelingen de winst van KPN niet ten goede komen 'straft' het bedrijf nu gebruikers die voorop lopen bij het omarmen van nieuwe ontwikkelingen. De abonnementen voor mobiel internet gaan flink op de schop en worden, onder andere door kleinere datalimieten, een stuk duurder. Ook de toestelprijzen bij KPN gaan omhoog, omdat KPN nu hoge kosten (164 euro per klant) moet maken om een smartphone te leveren. KPN wil dat deze kosten met 50 euro omlaag gaan en dus wordt de toestelprijs hoger.

KPN wilde eerder ook een chatheffing invoeren op het gebruik van apps voor gratis messaging, maar door nieuwe wetgeving is dat niet toegestaan. Naast KPN wordt ook mobiel internet bij Vodafone duurder.

RTL