Interessant:

iPad goed voor ruim 80 procent van tabletmarkt in 2010

nieuws 11 april 2011 om 12:27

Onderzoeksbureau Gartner meldt dat Apple met de iPad in 2010 ruim 80 procent van de tabletmarkt in handen had; in 2011 schat Gartner het aandeel van de iPad op de tabletmarkt op iets minder dan 70 procent.

De daling van het marktaandeel van Apple heeft te maken met het groeiende aantal concurrerende Android (3.0)-tablets, zoals de Samsung Galaxy Tab 10.1 en de HTC Flyer. Gartner verwacht dat het aandeel van Android-tablets van ruim 14 procent in 2010 zal groeien naar ruim 24 procent in 2012. Niettemin blijft het van Apple knap als ze werkelijk een marktaandeel van bijna 70 procent in de tabletmarkt kunnen behouden, omdat ze met de iPad 1/iPad 2 maar twee tablets aanbieden.

Tablets met andere besturingssystemen dan iOS (iPad) of Android hebben geen marktaandeel van belang. Het is daarom niet verwonderlijk dat BlackBerry recentelijk besloot de BlackBerry PlayBook-tablet ook Android-apps te laten ondersteunen.

"Veel fabrikanten proberen eerst de hardware te leveren en focussen ze zich pas daarna op het software-ecosysteem", aldus Carolina Milanesi, CEO van Gartner. "Daarmee maken ze echter dezelfde fout als de eerste reacties op de iPhone. Zonder goede apps en services wordt de user experience ernstig tekort gedaan. En voor tablets zijn apps nog belangrijker dan voor smartphones".

Gartner