Interessant:

iPad 2 versus Samsung Galaxy Tab 10.1

nieuws 12 maart 2011 om 16:45

De Apple iPad 2 en de Samsung Galaxy Tab 10.1 zijn twee van de belangrijkste tablets van dit moment. PortableGear vergelijkt de mogelijkheden.

* voor de vergelijking is hier de Tab 10.1v (P7100) gebruikt, niet de later geintroduceerde Tab 10.1 (P7500/P7510), die onder meer voorzien is van Android 3.1 en een 3-megapixel camera.

Conclusie

Display

Het display van de iPad 2 is met 9,7-inch even groot als het display van de originele iPad. De Samsung Galaxy Tab 10.1 (P7100) heeft met een 10,1-inch display een aanzienlijk groter display dan de originele 7-inch Samsung Galaxy Tab (P1000). Het display van deze nieuwe Tab is nu dus ongeveer even groot als van de iPad. Beide tablets hebben een capacitive multi-touch touchscreen, dus ze reageren goed op invoer met meerdere vingers. Het IPS-display van de iPad 2 is helderder dan het WXGA TFT-display van de Galaxy Tab 10.1 en dat is vooral voordelig bij erg helder licht.

Besturingssysteem

De iPad 2 draait op iOS 4.3. Deze iOS-versie ondersteunt multitasking, AirPlay (om muziek, video's en foto's draadloos vanaf een iPad, iPhone of iPod touch naar Apple TV te streamen) en AirPrint (waarmee je via WiFi draadloos op HP-printers kan printen). Nieuw in iOS 4.3 is iTunes Home Sharing. Hiermee kan je, via je WiFi-netwerk, overal in huis vanaf je PC of Mac je media uit je iTunes-bibliotheek beluisteren of bekijken op je iPad 2 (of iPad 1, iPhone en iPod touch), zonder iets apart te hoeven downloaden of synchroniseren. Dit geldt zowel voor muziek, video's, audioboeken als podcasts. In de iTunes App Store zijn veel apps voor iOS 4.3 beschikbaar, waarvan er ook al veel speciaal zijn geschikt voor het formaat van de tablet (meestal met de toevoeging "HD"). Browsen op je iPad 2 doe je met de voorgeinstalleerde Safari-browser; helaas wordt Flash nog steeds niet ondersteund. iOS 4.3 biedt ook een WiFi-hotspotfunctionaliteit ("tethering"), maar dat wordt alleen door de iPhone 4 en niet door de iPad 2 ondersteund.

De Samsung Galaxy Tab 10.1 draait op Android 3.0 Honeycomb, met daaromheen Samsungs TouchWiz UX-interface. Android 3.0 is speciaal ontworpen voor het gebruik op tablets en beschikt over verbeterde tekst-editing mogelijkheden ten opzichte van voorgaande edities. Android 3.0 biedt een perfecte integratie met alle andere Google-diensten en je krijgt de mogelijkheid om middels een "incognito-modus" anoniem over internet te browsen. Verder is het mogelijk om via Bluetooth een toetsenbord aan te sluiten. Nadeel van Android 3.0 is dat er op dit moment nog weinig voor tablets geoptimaliseerde apps in de Android Market verkrijgbaar zijn. Browsen op de Galaxy Tab 10.1 doe je met de geintegreerde Android-browser (mét Flash-support). Android 3.0 ondersteunt tethering, dus je kan je Galaxy Tab 10.1 als WiFi-hotspot gebruik.

Opslaggeheugen

De iPad 2 is leverbaar met 16GB, 32GB of 64GB geheugen, dat niet verder uitbreidbaar is. De Samsung Galaxy Tab 10.1 komt eveneens met 16GB, 32GB of 64GB geheugen. Dus: gelijkspel.

Connectiviteit

Evenals de originele iPad komt de iPad 2 als een WiFi-only model of als een model met WiFi + 3G (voor 3G-gebruikers geldt: ook in deze tweede iPad kunnen enkel microSIM-kaarten). De Samsung Galaxy Tab 10.1 ondersteunt standaard WiFi en 3G. Beide tablets ondersteunen Bluetooth 2.1, push e-mail en een 3,5mm poort. De iPad 2 is nu ten opzichte van het origineel uitgebreid met een VGA-frontcamera waarmee je via FaceTime met andere FaceTime-gebruikers kan videochatten. Ook kan je met de Photo Booth-app de frontcamera gebruiken om mee te fotograferen. Nieuw op de iPad 2 is ook de ondersteuning van HDMI-out, hoewel je hiervoor wel een optionele (en dure) kabel van Apple moet aanschaffen.

De Samsung Galaxy Tab 10.1 heeft een betere frontcamera/webcam (2-megapixel), die veel beter is dan de VGA-frontcamera van de iPad 2. Tevens is het mogelijk om met de Galaxy Tab 10.1 te bellen, wat een groot voordeel is. Instant messaging en videochatten doe je op de Galaxy Tab 10.1 in principe met Google Talk en Google Video Chat.

Navigatie

Zowel de Samsung Galaxy Tab 10.1 als de iPad 2 zijn voorzien van aGPS en digitaal kompas, zodat je op Google Maps je positie kan betalen. De Tab 10.1 ondersteunt ook Google Maps Navigatie, zodat je er ook gesproken navigatie-instructies op kan ontvangen. Deze dienst verkeert echter nog in een beta-versie en je moet er contact voor mee hebben met internet. Google Maps Navigatie is (nog) niet voor iOS beschikbaar. Gratis navigeren is zowel op de Galaxy Tab 10.1 als de iPad 2 ook mogelijk met de kosteloos te downloaden Navigon MobileNavigator-app.

Camera

De iPad 2 is nu ook uitgerust met een camera aan de achterzijde, waar deze op de eerste iPad ontbrak. Apple zegt niets over het aantal megapixels van de camerasensor, waarschijnlijk omdat dit maar 1-megapixel betreft. Een flitser ontbreekt eveneens. Wel is het mogelijk om video's in 720p HD-kwaliteit op te nemen. Samsung neemt het opnemen van media een stuk serieuzer en heeft de Samsung Galaxy Tab 10.1 uitgerust met een 8-megapixel camera met LED-flits en een Full HD-videorecorder.

Muziek- en entertainmentmogelijkheden

Uiteraard zijn iPad 2 en de Samsung Galaxy Tab 10.1 beide geschikt voor het bekijken van video's, foto's en documenten, voor luisteren naar muziek en voor het spelen van games en voor het lezen van e-books. In het voordeel van de Galaxy Tab 10.1 is de dat je er video's in 1080i Full HD-kwaliteit op kan bekijken; op de iPad 2 bekijk je video's in reguliere 720p HD-kwaliteit. Tevens heeft de Galaxy Tab 10.1 dankzij het voorgeinstalleerde QuickOffice HD een uitgebreidere documentviewer/editor aan boord en dankzij de Swype-technologie kan je er sneller berichten mee schrijven door over het touchscreen te 'vegen'. De iPad 2 met iOS 4.3 daarentegen ondersteunt Game Center, waarmee je online tegen andere iOS-bezitters kan gamen. Een erg groot voordeel voor de iPad 2 is verder dat er op dit moment in de Apple App Store meer toegepaste tablet-apps beschikbaar zijn voor iOS 4.3 dan in de Android Market voor Android 3.0.

Samsung Galaxy Tab 10.1 vs. Apple iPad 2
Samsung Galaxy Tab 10.1 vs. Apple iPad 2

portablegear.nl