Interessant:

iPhone 6S Plus vs. Samsung Galaxy S6 edge+ verschil

achtergrond 22 september 2015 om 13:40

De iPhone 6S Plus en Samsung Galaxy S6 edge+ zijn de vlaggenschipmodellen phablets voor het najaar van 2015. PortableGear zet de verschillen tussen de grote smartphones op een rij.

Display en design

De iPhone 6S Plus heeft een 5,5-inch Retina IPS-display met een Full HD-resolutie van 1.080 x 1.920 pixels. Nieuw ten opzichte van de voorgaande iPhone 6 Plus de toevoeging van 3D Touch, een verbeterde manier om je iPhone te besturen. Deze drukgevoelige technologie herkent hoe hard je op het scherm drukt en past de functionaliteit daarop aan. Door zacht te drukken krijg je bijvoorbeeld een menu of een preview te zien. Door harder te drukken selecteer je een item in een menulijst of spring je door naar de content. Verder is de behuizing van de iPhone 6S Plus een stuk sterker dan eerst, dankzij het gebruik van een geheel nieuwe legering en extra sterk schermglas.

De Samsung Galaxy S6 edge+ heeft een bijzonder gebogen Edge-display, dat over de randen van het toestel doorloopt. Dit display meet 5,7-inch, maakt gebruik van de SuperAMOLED-schermtechnologie en heeft een Quad HD-resolutie van 1.440 x 2.560 pixels. Daarnaast heeft Samsung gebruik gemaakt van het Gorilla Glass 4 om krassen te voorkomen. Het bijzondere gebogen display is het voornaamste punt waarmee de Galaxy S6 edge+ zich qua design onderscheidt van de iPhone 6S Plus en van andere concurrerende phablets op de markt.

Besturingssysteem

De iPhone 6S Plus wordt standaard geleverd met iOS 9, waarin de basis van iOS is verbeterd. De batterij is geoptimaliseerd, zodat je een uur langer van je apparaat kan genieten, en door het gebruik van een lage energiestand gaat de batterij langer mee. Software-updates vragen minder ruimte voor de installatie, en met de optie "Installeer later" kun je updates uitvoeren op een moment dat je je apparaat niet gebruikt. iOS 9 biedt verder een proactieve assistent voor relevantere informatie en een geheel vernieuwde Notes-app. De Samsung Galaxy S6 edge+ draait op Android 5.1 Lollipop en maakt gebruik van een nieuwe, minder overheersende variant van Samsungs TouchWiz-interface. Android Lollipop biedt verder snellere prestaties, een langere batterijduur en - nieuw ten opzichte van Android 5.0 - HD Voice en Device Protection (toestel blijft locked, totdat je met je Google-account inlogt - zelfs als iemand de fabrieksinstellingen reset) voor compatibele apparaten.

Samsung Galaxy S6 edge+
Samsung Galaxy S6 edge+

Processor & geheugen

De Samsung Galaxy S6 edge+ is voorzien van een krachtige 64-bit octa-core Samsung Exynos 7420-processor (welke weer bestaat uit een quad-core 1,5GHz Cortex-A53 en een quad-core 2,1GHz Cortex-A57 chipset) met 4GB RAM. De iPhone 6S Plus beschikt over een 64-bit 1,8GHz dual-core Apple A9-processor met 2GB RAM, die samen ontwikkeld is met de iOS 9-software voor optimale prestaties. De eerste benchmark-vergelijkingstest tussen de toestellen moeten nog volgen, maar in theorie heeft de Galaxy S6 edge+ de krachtigste processor in huis. Een voordeel voor de iPhone 6S Plus is wel dat de processor in combinatie met de software is ontworpen, wat een vloeiende samenwerking garandeert. De Galaxy S6 edge+ is in Nederland verder alleen verkrijgbaar in een 32GB-variant. Voor de iPhone 6S Plus heb je de keuze uit edities met 16GB, 64GB of 128GB. Op beide toestellen ontbreekt een microSD-kaartslot.

Camera

De iPhone 6S Plus biedt een een 12-megapixel camera aan de achterzijde met optische beeldstabilisatie en een 4K-videorecorder voor hoge resolutie video-opnames van 3.840 x 2.160 pixels (Ultra HD). Verder biedt deze camera Live Photos, waarmee je met een enkele druk van je vinger het moment vlak vr en vlak na de foto kan bekijken. De FaceTime HD-camera aan de voorzijde van de iPhone 6S Plus heeft een sensor van 5-megapixel en biedt Retina Flash. Dat laatste is een technologie waarbij het hele scherm als flitser wordt gebruikt, voor heldere selfies bij weinig licht. De Samsung Galaxy S6 edge+ is aan de achterzijde voorzien van een 16-megapixel camera met optische beeldstabilisatie en eveneens een 4K-videorecorder voor opnames van 3.840 x 2.160 pixels. Dit model biedt verder Live Broadcast (live Full HD-video's streamen naar een persoon, een groep of naar YouTube Live) en Collage Modus (vier video's vastleggen en samenvoegen tot n videocollage). Bijzonder aan de Galaxy S6 edge+ is tevens de 5-megapixel frontcamera, waarmee het ook mogelijk is om video's in 2K Quad HD (2.160 x 1.440 pixels) op te nemen.

Bijzondere functionaliteiten

De iPhone 6S Plus biedt onder meer Siri (voor stemcommando's) en de Touch ID-vingerafdruksensor. Met Touch ID kan je de toestellen ontgrendelen door je vinger op de hometoets leggen. Je vingerafdruk kan ook dienen om aankopen van iTunes of de App Store goed te keuren, zodat je geen wachtwoord hoeft in te voeren. Het is mogelijk om meerdere vingerafdrukken in te lezen. Op de Samsung Galaxy S6 edge+ vind je eveneens een in de hometoets geintegreerde vingerafdruktoets. Daarnaast biedt de Galaxy S6 edge+ als extra ten opzichte van de iPhone 6S Plus een hartslagsensor en een optie tot draadloos opladen. Meest in het oog springend zijn echter de Edge-apps op het gebogen Edge-display, waarmee je onder meer direct toegang hebt tot je favoriete apps en contacten. Het Edge-display is in de praktijk uiteindelijk van beperkt nut, maar het is wel een design-statement waarmee de Galaxy S6 edge+ zich onderscheidt van de massa.

Conclusie

DeiPhone 6S Plus(beschikbaar vanaf 849 euro) en deSamsung Galaxy S6 edge+(met een adviesprijs van 799 euro)zijn beide high-end smartphones met complete functionaliteiten en een een bijbehorend hoog prijskaartje. Beide toestellen bieden een krachtige processor, een helder scherm, geavanceerde camera's en een vingerafdruksensor. De Galaxy S6 edge+ onderscheidt zich dankzij het gebogen Edge-display echter meer van de concurrentie dan de iPhone 6S Plus.

portablegear.nl