Interessant:
Grote foto
Gearchiveerd
Resolutie24,3 megapixel
Zoom1x
Scherm3,0"
WiFi
Foto Sony RX1 1 Foto Sony RX1 2 Foto Sony RX1 3 Foto Sony RX1 4

Inleiding

De Sony Cyber-shot DSC-RX1 is een zeer geavanceerde full-frame compactcamera voor professionals. Dat de camera voornamelijk bedoeld is voor professionals is te merken aan het prijskaartje, dat rond de 3.000 euro (!) ligt. Bijzonder is dat de RX1 de eerste compactcamera is met een 35mm full-frame 24,3-megapixel Exmor CMOS-sensor met een Carl Zeiss Sonnar T*t 35mm f/2.0 -lens. Dat is een hele mond vol, maar het betekent voornamelijk dat de RX1 een compactcamera is waarmee je foto's neemt met de kwaliteit van spiegelreflexcamera's.  De naam "Sonnar", die is afgeleid van het Duitse woord "Sonne" ("zon"), weerspiegelt het vermogen van het objectief om zoveel mogelijk licht op te vangen. Tevens maak je opnames met vrijwel geen geluid van het camera-mechanisme. De lenstechnologie zorgt bij maximale opening voor defocus van de achtergrond ("bokeh" genoemd), waarmee je zelfs afbeeldingen kan maken die beter (of op zijn minst gelijkwaardig) zijn aan die van spiegelreflexcamera's. Het ISO-bereik is 100-25.000 en met de "Pixel Super Resolution" digitale zoom-technologie, kan je een beeld vergroten zonder pixelverlies. Foto's zijn te nemen in RAW-formaat en video's kunnen worden opgenomen in 1080 Full HD-kwaliteit. Ondanks zijn compacte formaat biedt de RX1 volledige handmatige instellingsmogelijkheden. Met de drie lensringen kan je snel de focus- en belichtingsinstellingen wijzigen of switchen naar de macro-modus. Aan de voorzijde van de Sony RX1 vind je, net als op veel spiegelreflexcamera's, een draaiwieltje waarmee je direct de focus kan veranderen. Tevens is de camera voorzien van een ingebouwde pop-up flitser. Eerder verscheen in de Sony RX-serie de (nog altijd dure, maar in elk geval betaalbare) Sony RX100. De RX1 is opgevolgd door de Sony RX1R.

Apparaat & afmetingen

De Sony RX1 is een geavanceerde, zeer dure high-end compactcamera met een gewicht van 482 gram. De afmetingen van de camera zijn 11,3 x 6,5 x 7,0 centimeter. De Sony RX1 is enkel verkrijgbaar in de kleur zwart.

Resolutie en lens

De RX1 is uitgerust met een 24,3 megapixel ccd-chip en een lens met een zoomrange van 35 mm (35 mm equivalent). Dankzij de hoge resolutie kan je foto's afdrukken op posterformaat. Ook uitsnedes van je foto zijn door de hoge resolutie nog steeds scherp af te drukken op groot formaat. Met de 1,0-voudige optische zoom kan je details scherp te fotograferen. Tevens wordt er gebruik gemaakt van image stabilisatie, waardoor kleine bewegingen van de gebruiker worden geneutraliseerd.

Geheugen en connectivity

Over de grootte van het interne geheugen zijn door de fabrikant geen gegevens verstrekt. Er is in totaal 1 slot voor extern SD, SDHC, SDXC en Memory Stick Pro Duo geheugen beschikbaar. Je kan data door middel van USB 2.0 overzetten van en naar je PC. Deze Sony heeft verder nog een video-out aansluiting Middels de HDMI-uitgang sluit je de RX1 snel en gemakkelijk aan op je HD-televisie of andere HDMI-compatible apparaten.

Scherm

Op het grote 3,0\"-TFT-scherm (resolutie 1229.000 pixels) kan je tijdens het fotograferen je compositie live bekijken. Op het scherm zie je ook je gemaakte foto's terug en stel je gemakkelijk de camera in. Het scherm is geen touchscreen.

Prijzen en beoordelingen Sony RX1

Van de Sony RX1 staan op dit moment geen prijzen in de prijzendatabase van PortableGear. De Sony RX1 is door 2bronnen getest met als (gemiddeld) cijfer een 8,0. Lees in het Sony RX1 testoverzicht de testen

Specificaties Sony RX1

Algemeen
ProductSony Cyber-shot DSC-RX1
Aankondiging2012
Verkoopstart2013
Design
Kleuren

Gewicht482 gram
Afmetingen113,0 x 65,0 x 70,0 mm
SubtypeCamera
Waterdicht
Camera
Resolutie24,3 megapixel
Zoomrange35 mm
Zoom1x
Groothoek
Stabilisatie
Videokwaliteit1920 x 1080 (Full HD) @ 50 fps
Scherm
Scherm3,0"
Touchscreen
Geheugen
MediumSD, SDHC, SDXC, Memory Stick Pro Duo
Connectiviteit
WiFi
Bluetooth
NFC
GPS
VerbindingUSB 2.0