Interessant:

Samsung Galaxy S4 vs. Galaxy S3: verschil

achtergrond 16 maart 2013 om 13:03

De Samsung Galaxy S4 is Samsungs topmodel voor 2013. PortableGear vergelijkt de specificaties met de voorgaande Samsung Galaxy S3.

De Samsung Galaxy S3 (i9300) was één van de bestsellers van 2012. In 2013 wil Samsung hetzelfde succes boeken met de Samsung Galaxy S4 (i9500). Het vierde Galaxy-model kent daarom weer de nodige verbeteringen en nieuwe functionaliteiten ten opzichte van de Galaxy S3. PortableGear bespreekt de belangrijkste verschillen op het gebied van design & display, besturingssysteem, processor, geheugen, camera, 4G-support en bijzondere functionaliteiten.

Design & display

Met een formaat van 136,6 x 70,6 millimeter is de Galaxy S4 even breed, maar iets langer dan dan Galaxy S3. Dat is niet verwonderlijk: de vierde Galaxy heeft ook een groter 5-inch display, waar de derde Galaxy een 4,8-inch display heeft. Niettemin is de Galaxy S4 weer dunner (7,9 millimeter in plaats van 8,6 millimeter) en lichter (130 gram in plaats van 133 gram) dan de Galaxy S3. Beide toestellen maken gebruik van de heldere SuperAMOLED-schermtechnologie. De Galaxy S4 heeft echter een Full HD (1.080 x 1.920 pixels, 441 pixels per inch) schermresolutie, waar de Galaxy S3 het moet doen met een HD (720 x 1.280 pixels) schermresolutie.

De S4 heeft ook een nieuwe functie genaamd Adapt Display. Deze functie 'leert' wat je bekijkt en past de schermhelderheid daarop aan, voor een optimale kijkbeleving voor elke afzonderlijke applicatie. Tot slot is op de Galaxy S4 een nieuwere generatie van het krasbestendige Gorilla Glass (te weten Gorilla Glass 3) gebruikt dan op de Galaxy S3 (met Gorilla Glass 2). Gorilla Glass 3 zou - volgens fabrikant Corning - driemaal zo krasbestendig zijn als de voorgaande generatie Gorilla Glass, waardoor krassen op het display 40 procent minder zichtbaar zijn. De Galaxy S4 komt in het zwart of wit. De Galaxy S3 kwam in eerste instantie in het wit of blauw; inmiddels zijn er van de S3 ook bruine, rode, zwarte en grijze edities.

Besturingssysteem

De Samsung Galaxy S4 maakt net als de Galaxy S3 gebruik van Samsungs TouchWiz-interface. De Galaxy S4 wordt standaard geleverd met Android 4.2 Jelly Bean, waar de Galaxy S3 oorsponkelijk kwam met Android 4.0 Ice Cream Sandwich (een Android 4.1-update is inmiddels beschikbaar). Nieuw in Android 4.2 ten opzichte van versie 4.1 is onder meer Gesture Typing (een geintegreerd Swype-toetsenbord). Tevens zijn de prestaties verbeterd.

Processor

De Galaxy S4 komt in twee uitvoeringen: met een 1,6GHz octa-core Exynos-processor en met een 1,9GHz quad-core Qualcomm Snapdragon 600-processor (beide met 2GB RAM). In Nederland is alleen de quad-core uitvoering beschikbaar. De standaard uitvoering (modelnummer i9300) van de Galaxy S3 in Nederland heeft een 1,4GHz quad-core Samsung Exynos 4412-processor (met 1GB) aan boord. Deze krachtigere processor van de Galaxy S4 zorgt voor nóg snellere prestaties en vlotte multitasking. 

Geheugen

De Samsung Galaxy S4 is net als de Galaxy S3 beschikbaar in edities met 16GB, 32GB of 64GB geheugen. In Nederland komt de Galaxy S4, net als de Galaxy S3, in eerste instantie met 16GB geheugen op de markt. Het geheugen van beide toestellen is uitbreidbaar middels microSD. Daarnaast krijg je bij beide smartphones twee jaar gratis 50GB online opslagruimte via Dropbox.

Camera

De Samsung Galaxy S4 heeft een camera met een 13-megapixel sensor, waar de Galaxy S3 is voorzien van een 8-megapixel camerasensor. Beide toestellen beschikken over een LED-flitser, een 1080p Full HD-videorecorder en best-burst & best-photo opties (voor snelle actieopnames en een snelle keuze uit een serie foto's). De Galaxy S4 heeft daarnaast net als de Galaxy S3 een 2-megapixel frontcamera/webcam: op de S4 betreft dit echter een 1080p Full HD-frontcamera, op de Galaxy S3 krijg je een 720p HD-frontcamera.

De belangrijkste vernieuwingen van de Galaxy S4 ten opzichte van de S3 wat betreft de camera zijn echter de camerafunctionaliteiten. Nieuwe functies op de Galaxy S4 zijn onder meer Dual Camera, waarmee je met de twee camera's tegelijkertijd foto's kan maken. Vervolgens kun je de twee foto's samenvoegen, waarbij je uit acht verschillende frame-effecten kunt kiezen. Daarnaast ondersteunt de S4 de nieuwe Dual Video Call-functie: hiermee kan je de camera aan de achterzijde gebruiken om je gesprekspartner te laten zien waar je naar kijkt tijdens het videogesprek. Met de ChatON-app is jouw scherm te delen met degene met wie je videobelt.

Tot slot beschikt de Galaxy S4 ook over twaalf fotografie-instellingen. Met de instelling Drama Shot leg je met één klik een actie als versnelde film vast. Met de nieuwe Story Album-functie sla je alle afbeeldingen automatisch op in een fotoalbum. Aanvullende informatie, zoals Facebook-updates, aantekeningen, locaties en informatie over het weer, worden samen met de foto's en video's verzameld en gesorteerd aan de hand van je timeline, geo-tagging informatie of een specifiek evenement. 

4G/LTE-support

De Samsung Galaxy S4 ondersteunt standaard 4G/LTE voor razendsnelle mobiele internetsnelheden. Helaas duurt het nog even voordat 4G in heel Nederland wordt ondersteund. De originele uitvoering van de Galaxy S3 ondersteunt geen 4G/LTE. Er is echter ook een uitvoering van de Galaxy S3 (met modelnummer i9305) op de markt die wel 4G-support biedt.

Bijzondere functionaliteiten

Op de Samsung Galaxy S3 werden bijzondere functionaliteiten zoals Smart Stay (scherm blijft verlicht als je leest), Smart Alert (toont gemiste oproepen en berichten zodra je de telefoon weer opppakt) en Direct Call (een nummer direct bellen door het toestel naar je oor te bewegen) geintroduceerd. Deze functionaliteiten vind je uiteraard ook terug op de Galaxy S4. Bovenop deze bestaande functies vind je op de Galaxy S4 echter ook nog nieuwe functies als Samsung Smart Pause (als je een video op de smartphone bekijkt, wordt het beeld automatisch gepauzeerd zodra je even wegkijkt. Zodra je je ogen weer richt op het scherm, gaat de video vanzelf weer verder) en Samsung Smart Scroll (scrollen door webpagina's of e-mailberichten zonder het scherm aan te raken. Je hoeft daarvoor alleen maar naar het scherm te kijken en je pols te bewegen). Andere nieuwe functies zijn Air View (waarmee je een vinger bóven de content houdt om een preview te zien van de betreffende e-mail, fotogalerij, video of aantekening, zonder het bestand te openen) en Air Gesture (met een handbeweging een telefoongesprek aannemen of een volgend muzieknummer opzetten).

Conclusie

De Samsung Galaxy S4 is wat betreft design vrijwel niet veranderd ten opzichte van de  Galaxy S3. Het scherm, de processor en de camera zijn echter wel degelijk verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. Tevens biedt de Galaxy S4 standaard 4G-ondersteuning. Het belangrijkste is echter dat er op de Galaxy S4 veel nieuwe functionaliteiten zijn toegevoegd, zoals op het gebied van de camera als wat betreft algemene toepassingen. Als je echt het nieuwste van het nieuwste wil hebben, zit je bij de Galaxy S4 daarom goed. De Galaxy S3 zal na de komst van de Galaxy S4 waarschijnlijk echter in prijs dalen, waardoor dit toestel een aantrekkelijk alternatief blijft voor Samsungs nieuwste paradepaardje.

Samsung Galaxy S4 vs. Galaxy S3: verschil
Samsung Galaxy S4 vs. Galaxy S3: verschil

portablegear.nl