Interessant:

CES 2011: top 10 introducties

topproducten 11 januari 2011 om 11:19

Van 6 tot en met 9 januari 2011 vond de CES (Consumer Electronics Show) in Las Vegas plaats. PortableGear bespreekt de top 10 'portable' introducties op de CES 2011.

1. Motorola XOOM

De belangrijkste aankondiging op de CES 2011 was zonder twijfel de Motorola XOOM, de eerste tablet van Motorola én de eerste tablet met Android 3.0 Honeycomb. De 10,1-inch XOOM beschikt over een krachtige dual-core 1GHz NVIDIA Tegra 2-processor voor snelle prestaties en ondersteunt Adobe Flash Player om optimaal websites te kunnen bekijken. Met de 2-megapixel camera aan de voorzijde kan je videochatten en met de 5-megapixel camera aan de achterzijde kan je foto's maken en 720p HD-video's opnemen. Op de XOOM zijn video's in 1080p Full HD-kwaliteit te bekijken en middels HDMI is Motorola's tablet eenvoudig op een HD-televisie aan te sluiten. WiFi, 3G, Bluetooth 2.1, 32GB geheugen en 1GB RAM zijn standaard. De tablet komt in de eerste instantie alleen bij de Amerikaanse provider Verizon Wireless in de Verenigde Staten uit. Deze provider komt later in 2011 ook met een editie van de XOOM die 4G/LTE ondersteunt.

2. Sony Ericsson XPERIA Arc

Sony Ericsson verraste op de CES 2011 met de Sony Ericsson XPERIA Arc, een superdunne en lichte smartphone met Android 2.3 Gingerbread, die op zijn dunste punt slechts 8,7 mm meet. De XPERIA Arc past met zijn fraaie 'curved' en ergonomische vormen goed in de 'human curvature'-designfilosofie van Sony Ericsson. De XPERIA Arc beschikt onder meer over een 4,2-inch multitouch-touchscreen, een 1 GHz Qualcomm-processor, een 8-megapixel camera met LED-flitser en HD-videorecorder, 3G/HSDPA, WiFi, Bluetooth, DLNA, HDMI en Microsoft Exchange ActiveSync-ondersteuning. Via Sony Ericssons Timescape-app houd je eenvoudig contact met al je sociale netwerken.

3. Olympus XZ-1

De Olympus XZ-1 is Olympus' nieuwe vlaggenschipmodel in Olympus' serie compactcamera's. Een protoype van de XZ-1 was eerder te zien op de Photokina 2010 in Keulen. De X in XZ-1 staat voor "X-treme" en verwijst naar de, voor een compactcamera, high-end specificaties. De XZ-1 beschikt als eerste compactcamera over de superheldere Olympus iZUIKO lens. Samen met de 28mm groothoek, ISO-waarden tot 3200, de 10-megapixel sensor en de 4-voudige optische zoom zorgt deze lens voor optimale resultaten. Verder beschikt de XZ-1 onder meer over een ingebouwde flitser, HD-videorecorder, microHDMI en een helder 3-inch OLED-display. De Olympus XZ-1 komt in het zwart of wit en staat gepland voor begin 2011. De XZ-1 kost rond de 500 euro. Voor de XZ-1 zijn ook externe accessoires verkrijgbaar, zoals een viewfinder, een microfoon of een macro-flitser.

4. Samsung Notebook 9 serie

Samsung introduceerde op de CES 2011 met de Samsung Notebook 9 serie een directe concurrent voor de MacBook Air. De Samsung Notebook 9 serie betreft notebooks met een gewicht van slechts 1,31 kilo en een dikte van 16,3 millimeter, zodat ze makkelijk zijn mee te nemen. De Notebook 9 serie is verpakt in duralumin. Dit is een lichtgewicht materiaal uit de luchtvaartindustrie dat twee keer zo sterk is als aluminium. Met Auto Display Brightness past het display de helderheid automatisch aan het licht in de omgeving aan. Op deze manier wordt de accuduur verlengd. De verlichting van het toetsenbord past zich ook automatisch aan de lichtomstandigheden aan. Zodra het donkerder wordt, lichten de toetsen meer op. Windows 7, een Intel Core i5/i7 processor met maximaal 8 GB aan geheugen en een snelle 128/256 GB solid state drive (SSD) zijn eveneens standaard. De Samsung Notebook 9 serie is vanaf maart in Nederland beschikbaar.

5. LG Optimus Black

LG toonde op de CES 2011 de LG Optimus Black, een Android-smartphone die slechts 9,2 mm dik is. Meest opvallend aan de Optimus Black is echter het 4-inch touch-display dat gebruik maakt van LG's heldere NOVA-schermtechnologie. Naar eigen zeggen verbruikt een NOVA-scherm 50% minder energie dan bijvoorbeeld AMOLED bij het tonen van een webpagina. Nieuw is ook Wi-Fi Direct voor het snel en eenvoudig delen van content tussen mobiele toestellen, zelfs zonder Wi-Fi-hotspots in de buurt. De prijs en de beschikbaarheid van de Optimus Black voor Nederland moet nog volgen.

6. Asus Eee Pad Transformer

Asus introduceerde op de CES 2011 maar liefst vier nieuwe tablets en de Asus Eee Pad Transformer was het opmerkelijkste model. Dit is een 10,1-inch tablet met een dock waarmee je de tablet 'transformeert' in een laptop. De Eee Pad Transformer heeft verder een NVIDIA Tegra 2-processor en draait op Android 3.0 Honeycomb. Daarnaast kan je rekenen op 1080p HD-videoweergave, Bluetooth 2.1, WiFi, een 1,2-megapixel webcam, een 5-megapixel camera, miniHDMI, een SD-geheugenkaartslot en 2 stereospeakers. Het werkgeheugen is 512MB of 1GB en voor de Flash-opslag kan je kiezen uit 16GB, 32GB of 64GB. De verwachte prijs van de Eee Pad Transformer ligt (afhankelijk van het model) tussen de 350 en 650 euro en dit model staat gepland voor maart 2011.

7. Samsung NX11

Aan de vooravond van de CES 2011 werd de Samsung NX11 aangekondigd, Samsungs nieuwe systeemcamera. De Samsung NX11 is een systeemcamera met een 14,6-megapixel sensor en is standaard uitgerust met de handige i-Function lens, die eerder op de Samsung NX100 is geïntroduceerd. Bijzonder aan de i-Function lens is dat je aan de lensring kan draaien om de instellingen te wijzigen: veranderingen zie je gelijk op het zeer heldere 3-inch AMOLED-display. Verder vereenvoudigt de 'lens priority mode' het zoeken naar de beste modus voor elke lens. En in de panoramamodus maak je met één 'slepende'-beweging een mooie landschaps- of groepsfoto. Ook beschikt de Samsung NX11 over een ingebouwde flitser en een elektronische VGA (680x480) zoeker. Uiteraard zijn HD-video-opnames mogelijk en krijg je de mogelijkheid om foto's in RAW-formaat (4592x3056) vast te leggen. De Samsung NX11 is in Nederland verkrijgbaar vanaf februari voor een verkoopadviesprijs van € 649,-.

8. Olympus PEN E-PL2

Naast de Olympus XZ-1 introduceerde Olympus op de CES 2011 ook een nieuwe Micro Four Thirds-systeemcamera: de Olympus PEN E-PL2. Dit model is de opvolger van de populaire Olympus PEN E-PL1 en is voorzien van de nieuwe MSC (Movie & Still Compatible)-lens waarmee je zeer fraaie foto's en video's maakt. Net als de E-PL1 heeft de E-PL2 een 12,3-megapixel sensor, maar de behuizing heeft een vernieuwd ergonomisch design en het display is met 3-inch groter. Tevens is de autofocus verbeterd. De PEN E-PL2 beschikt standaard over HD-videorecorder, HDMI en een ingebouwde flitser. Tevens kan je andere flitsers op de camera plaatsen en naast verschillende lenzen is er ook een viewfinder voor de E-PL2 verkrijgbaar. De Olympus PEN E-PL2 komt begin 2011 op de markt en het starterspakket gaat rond de 700 euro kosten. Het model is verkrijgbaar in het zilver, zwart of rood.

9. Dell Streak 7

De Amerikaanse computergigant Dell liet op de CES 2011 weten met twee grotere edities van de 5-inch Dell Streak (Streak 5) te komen: de 7-inch Dell Streak 7 en de 10-inch Dell Streak 10. De Streak 7 kende een officiele aankondiging, de Streak 10 werd alleen nog op de beurs getoond. In tegenstelling tot veel andere tablet-fabrikanten op de CES 2011 was Dell nog niet over naar Android 3.0 Honeycomb: de Streak 7 draait nog op Android 2.2 Froyo. Verder is de Streak 7 onder meer voorzien van een 1,3-megapixel webcam om mee te videochatten, een 5-megapixel camera, 4G-support, WiFi, Bluetooth, GPS en tot maximaal 32GB geheugen. De Streak 7 heeft een touch-display van Gorilla Glass, een krasbestendig materiaal, en is voorzien van een krachtige 1GHz NVIDIA Tegra 2-processor voor snelle prestaties. De Streak 7 wordt in eerste instantie alleen door T-Mobile in de Verenigde Staten op de markt gebracht. Wanneer Nederland aan de beurt is, is nog niet bekend.

10. Sony Cyber-shot DSC-TX10

Sony kondigde naar aanleiding van de CES 2011 maar liefst negen nieuwe Cyber-shot camera's voor de Nederlandse markt aan. Een van de leukste nieuwe modellen betrof de Sony TX10, een robuuste en water-, stof-, vries- en schokbestendige compactcamera waarmee je dankzij de krachtige 16,2-megapixel sensor, de 25mm lens met 4-voudige zoom en de optische beeldstabilisatie in alle omstandigheden toch zeer fraaie foto's maakt. Daarnaast kan je met de DSC-TX10 ook video's in Full HD (1080p)-formaat opnemen. Bijzonder is de Sweep Panorma-functie. Hiermee kun je eenvoudigweg de camera van de ene kant naar de andere kant bewegen en vervolgens maakt de DSC-TX10 van de beelden één mooie, panorama-foto. Tevens kan je met de TX10 3D-opnames maken. In combinatie met de panorama-functie zijn 3D-panorama's eveneens mogelijk. In de snelle burstmodus maak je 10 foto's per seconde, zodat je ook snelle acties kan vastleggen. De TX10 komt in het het blauw, roze, geel, zwart of zilver en is vanaf maart verkrijgbaar in Nederland voor 350 euro.

portablegear.nl